miercuri, aprilie 17, 2024

Prețul energiei electrice a scăzut sub 0 în Spania / Și pe bursele din România au fost prețuri negative

EconomiePrețul energiei electrice a scăzut sub 0 în Spania / Și pe bursele din România au fost prețuri negative

În Spania, pentru prima dată în istorie, prețul energiei a fost negativ, luni, e drept, doar timp de 3 ore. Astfel, distribuitorii de energie au fost nevoiti să plătească din buzunar producția de electricitate. Și la bursele românești, în weekendul trecut, energia electrică s-a vândut, în anumite intervale, cu un preț negativ conform TVR.

În ultima săptămână, toată Spania a fost afectată de o furtună puternică venită din Atlantic, iar forța vântului a făcut ca producția de energie eoliană să fie la cote maxime.

Între ora 2 și 5 după-amiază, prețul curentului în Spania a coborât până la -0,01 euro/MWh, iar costul mediu pentru toată ziua va fi sub 3 euro. Și asta datorită producției uriașe de energie regenerabilă.

În plus, consumul a fost foarte mic, datorită sărbătorilor de Paște, când oamenii au avut vacanță, iar industria și-a oprit temporar activitatea. Așa s-a ajuns în situația ca prețul energiei pe piață să fie negativ.

 Ce este prețul negativ?

Când o centrală nucleară, de exemplu, din motive tehnice, nu se poate opri și relua activitatea pentru că e mai scump și atunci preferă să plătească pentru a continua să introducă energie, chiar dacă în loc să câștige trebuie să plătească.

Facturile consumatorilor însă nu vor fi negative.

Yolanda Moratilla, expert în energie: ”Noi, ca și consumatori, întotdeauna vom plăti taxa pentru transportul electricității dintr-o parte în alta și avem și o mulțime de impozite”.

În plus, de la 1 aprilie dispar facilitățile cuprinse în pachetul de măsuri anticriză adoptat de guvern după izbucnirea războiului din Ucraina. TVA-ul la gaz, de exemplu, va reveni la valoarea inițială.

Yolanda Moratilla, expert în energie: Prețul a scăzut sub plafonarea pe care o stabilise guvernul, așa că TVA-ul va crește de la 10 la 21%.

Față de luna februarie, prețul energiei a scăzut în martie la jumătate, iar față de aceeași perioadă a anului trecut s-a ieftinit cu 77%.

Vezi si alte articole...