miercuri, aprilie 17, 2024

Prețul gazelor în România a scăzut sub cel cel reglementat de Guvernul Ciolacu

EconomiePrețul gazelor în România a scăzut sub cel cel reglementat de Guvernul Ciolacu

Depozitele României de gaz sunt la jumătate din total la finalul iernii 2023-2024. Asta înseamnă că și gazele naturale încep să urmeze trendul energiei electrice care s-a ieftinit masiv în Europa, mult sub prețurile reglementate. Aceasta face ca plafonarea impusă de Guvernul Ciolacu să fie inutilă, poate, cel mult, doar o măsură cu caracter electoral.

În ultimele zile, prețul gazelor pe piața intra-zilnică de la București a suferit o scădere semnificativă, ajungând sub nivelul critic de 100 de lei/MWh, conform datelor furnizate de Bursa Română de Mărfuri.

Declinul continuu al prețului este atribuit temperaturilor ridicate, stocurilor abundente acumulate în timpul iernii și consumului redus, arată jurnaliștii economica.net. Prețul gazelor a atins 96,6 lei/MWh în piața intrazilnică, cu un volum tranzacționat mai mare decât în mod obișnuit.

Deși reglementările impun un preț minim de 120 de lei/MWh pentru vânzarea gazelor către consumatori, prețurile din piață continuă să coboare sub acest prag. Companiile producătoare de gaze, precum Romgaz și Petrom, sunt obligate să respecte această limită pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică.

Recent, acest preț a fost redus de la 150 la 120 de lei/MWh prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență care a intrat în vigoare la 1 aprilie. Situația este complicată de temperaturile ridicate, care au redus consumul de gaze, și de închiderea Electrocentralei București, unul dintre cei mai mari consumatori.

În plus, prețurile scăzute ale energiei electrice și producția crescută din surse regenerabile au dus la prețuri negative sau zero în această perioadă.

Cu toate acestea, nivelul ridicat al producției interne de gaze a creat un excedent, iar aproximativ 8,7 milioane de metri cubi au fost stocați în depozitele subterane.

Importurile au rămas la un nivel relativ scăzut, iar surplusul a fost exportat în țări vecine, cum ar fi Ungaria și Republica Moldova.

În ciuda acestor circumstanțe, gradul de umplere al depozitelor subterane din România este de 50%, iar pentru Europa, media este de 59%.

Vezi si alte articole...