sâmbătă, iulie 20, 2024

Primăria Constanța este obligată să elibereze autorizațiile de funcționare pentru firmele din Satul de Vacanță

ActualitatePrimăria Constanța este obligată să elibereze autorizațiile de funcționare pentru firmele din Satul de Vacanță

Tribunalul Constanța a obligat Primăria Constanța să elibereze autorizațiile de funcționare pentru agenții economici din Satul de Vacanță și Mamaia, după ce instituția a refuzat să o facă. Hotărârea instanței a fost pronunțată în noiembrie și decembrie și nu este definitivă. Decizia a fost prezentată și salutată de fostul viceprimar al Constanței, Costin Răsăuțeanu, PSD, care susține că Primăria a comis un abuz prin refuzul de a semna autorizațiile de funcționare până când agenții economici nu au dovedit că dețin terenul.

„Am avut din nou dreptate! În primăvara anului 2022, am atras atenția asupra faptului că primăria face abuz în cazul refuzului semnării autorizației de funcționare pentru agenții economici din Mamaia și Satul de vacanță și nu numai. De curând, Instanța de judecată a hotărât că primăria a făcut abuz și OBLIGĂ la emiterea autorizațiilor de funcționare. Am spus atunci că există riscul ca mulți operatori economici să își închidă afacerea și oamenii să rămână fără un loc de muncă! Anul 2022 a însemnat pentru mediul de afaceri din Constanța radierea a 2559 de firme (+9,83% față de 2021), conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Este un aspect îngrijorător de care trebuie să ținem cont. Din păcate, cei care conduc orașul nu își înțeleg nici astăzi rolul. Primăria propune un regulament cu scopul de a crea instrumente prin care să acopere abuzul făcut, dar să inventeze temei și pentru alte abuzuri! În 2017, unul dintre proiectele cărora m-am dedicat a fost simplificarea procedurii de autorizare a agenților economici. Și am reușit asta prin dialog și o abordare echilibrată. Modificarea Regulamentul de autorizare și funcționare al agenților economici propus de administrația locală PNL – USR, ascunde parșiv intenția de a face ABUZ în continuare, cu o tendință vădită de a îngreuna procedura de autorizare a operatorilor economici din Constanța!

Oare cine este în spatele acestor decizii neinspirate? Ce interese ascund cei care conduc astăzi orașul? Fără a înțelege că mediul de afaceri trebuie sprijinit și procedurile de autorizare trebuie simplificate, primăria a ales să îi pună pe drumuri inutile parcă din dorința de a bloca economia locală și operatorii economici în activitatea lor. Operatori economici care creează locuri de muncă și întrețin toată cheltuiala de funcționare a administrației publice locale. În loc să înțeleagă că un agent economic este sufocat deja de birocrația și hățișul controalelor, de multe ori suprapuse fără noimă, primăria alege să îi hăituiască cu un regulament abuziv și birocratic! Măsuri și condiții care vor îngropa mediul de afaceri din orașul nostru. Dacă nu se va schimba abordarea se vor închide și mai multe afaceri. Cred cu tărie că vocea mediului de afaceri constănțean trebuie ascultată și propunerile lor puse în practică! Urgent!“, a precizat Răsăuțeanu.

Firmele APULUM M.A.V. S.R.L și SC FECIORII VRANCEI SRL au câștigat procesul împotriva Primăriei Constanța, care a fost obligată să emită autorizații de funcționare pentru aceste firme din Satul de Vacanță și Mamaia. APULUM M.A.V. S.R.L deține un complex hotelier în Satul de Vacanță, iar SC FECIORII VRANCEI SRL deține un restaurant. Ambele firme au avut rezultate financiare mixte în ultimii ani, cu profit și pierderi în diferite perioade.

Vezi si alte articole...