vineri, mai 17, 2024

Primăria Sectorului 6 a creat o bancă de alimente și o cantină socială, un concept unic în țară

Din OrasPrimăria Sectorului 6 a creat o bancă de alimente și o cantină socială, un concept unic în țară

Risipa alimentară reprezintă o problemă majoră în România, unde anual se aruncă aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente. În perioada sărbătorilor pascale, cetățenii aruncă la gunoi cantități semnificative de mâncare, deoarece deseori cumpără mai mult decât consumă. Pentru a adresa această problemă, Primăria Sectorului 6 a inițiat un proiect inovator în țară: o bancă de alimente și o cantină socială, menite să ajute persoanele defavorizate.

Prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6, Primăria a construit o bancă de alimente și o cantină socială, amplasate una lângă cealaltă pe un teren donat de Biserica Ortodoxă Română, situat pe Calea Giulești nr. 236. Acest concept inovator, care combină cele două facilități într-una singură, este proiectat să deservească aproximativ 20.000 de persoane defavorizate, printre care se numără persoane fără loc de muncă, pensionari cu venituri reduse și familii aflate în dificultate financiară.

„Cele două clădiri sunt finalizate. Banca de alimente are regim de înălțime P+1E și o suprafață construită de 1.406 mp. Are două camere frigorifice și una de refrigerare, rafturi cu alimente neperisabile, bucătărie mare, industrială, zone de preluare și distribuție. Cantina are doar parter, întins pe o suprafață de 446 mp. Într-un spațiu luminos, cu pereți de sticlă, dotat cu mese și scaune, oamenii vor lua masa. În spate, cantina va avea o bucătărie mai mică, unde se va face platingul.
Banca de alimente și cantina socială au propria stație de compost și punct de colectare separată a deșeurilor, astfel încât să ajungem la „zero waste”. De asemenea, vor dispune de o flotă de autoutilitare frigorifice care vor colecta alimentele de oriunde din țară.
În prezent, se lucrează la mici amenajări exterioare și la partea de rețele (cabluri de electricitate, centrală, alarmă…). Urmează mobilarea și dotarea lor cu toate cele necesare, apoi obținerea autorizațiilor și angajarea de personal. Vor fi date în folosință în toamna acestui an”, a comunicat Primăria Sectorului 6 printr-un comunicat de presă.

Banca de alimente va colecta produse de la distribuitori și producători care riscă să nu se vândă, iar apoi acestea vor fi pregătite și oferite persoanelor defavorizate în cele trei cantine sociale din Sectorul 6, precum și la domiciliu în cazuri speciale. Recent, DGASPC Sector 6 a fost inclusă în lista operatorilor receptori care pot primi donații conform legii. Odată cu deschiderea băncii de alimente, aceasta va deveni un centru pentru colectarea, depozitarea și distribuirea produselor alimentare nevândute sau neconsumate.

Astfel, operatorii economici sunt încurajați să doneze alimente, deoarece pot deduce cheltuielile aferente acestora, în special pentru produsele aproape de expirare pe care nu le pot vinde, dacă transferul acestora se face în conformitate cu prevederile legale privind reducerea risipei alimentare (Legea nr. 49 din 15 martie 2024, care modifică și completează Legea nr. 217/2016 privind reducerea risipei alimentare). În același timp, persoanele defavorizate aflate în grija DGASPC Sector 6 vor beneficia de hrană asigurată, iar autoritățile locale vor reduce din cheltuieli.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, afirmă că se așteaptă ca banca de alimente să devină autonomă din punct de vedere financiar în cel mult un an, inspirându-se din modelul de succes din Occident. De asemenea, se va angaja inclusiv persoane cu dizabilități în cadrul acestui proiect.

„Banca de alimente va fi administrată precum o întreprindere socială și va angaja inclusiv persoane cu dizabilități. Conceptul este aplicat cu mare succes în societățile occidentale. Ambiția mea este ca în circa 6 luni, maximum un an de la realizarea investiției, acesta să se autosusțină financiar”.

Datele statistice arată că 15% din alimentele din magazine ajung la gunoi deoarece expiră, iar acasă, în 47% din cazuri, principala cauză a risipei alimentare este achiziționarea excesivă de produse și expirarea termenului de valabilitate înainte de a fi consumate. Conform unui studiu recent în România, cel mai mult se aruncă mâncarea gătită (48%), legumele (37%), pâinea și produsele de panificație (35%) și fructele (34%). În UE, aproape 88 de milioane de tone de alimente sunt risipite în fiecare an, iar în România, se aruncă anual 2,5 milioane de tone de mâncare.

Aceste date sunt preocupante, mai ales în contextul în care 21% dintre români se confruntă cu lipsuri materiale severe și întâmpină dificultăți în asigurarea hranei zilnice. De asemenea, 38% dintre tinerii șomeri, 19,5% dintre vârstnici și 27% dintre copii nu își pot satisface nevoile alimentare de bază. Mai mult, 40,4% dintre familiile cu trei sau mai mulți copii și 23,8% dintre familiile monoparentale trăiesc sub pragul sărăciei.

Vezi si alte articole...