Rusia se va confrunta cu noi probleme de natură economică, iar acest lucru va afecta întreaga populație. Este concluzia unui cunoscut politician și istoric rus care monitorizează situația internă în contextul războiului din Ucraina. În opinia sa, situația economico-socială se va degrada din ce în ce mai mult și va ajunge la nivelul din preajma revoluției bolșevice din 1917.
Populația din Rusia se va confrunta cu probleme alimentare serioase în următoarea perioadă, din cauza războiului din Ucraina. Sancțiunile impuse de Occident, împreună cu decizia lui Vladimir Putin de a interzice exportul de produse agricole vor avea consecințe grave. Este avertismentul pe care îl lansează Dmitri Cernîșevski, un cunoscut istoric și politician rus.
În baza analizei ultimelor informații date publicității de Rosstat, istoricul este de părere că se crează premisele unei crize agricole care se va arăta în următorii ani.
Astfel, stocurile de cereale și leguminoase din întreprinderile agricole rusești au crescut cu 43,6%, până la 35,3 milioane de tone, iar cele de cereale cu 59,6%, în 2022. Deși în aparență este vorba despre cifre pozitive, lucurile nu sunt tocmai bune având în vedere specificul din agricultura Federației Ruse.
„Această știre nu este deloc despre succesele agriculturii rusești, ci mai degrabă opusul. Ce înseamnă? Răspunsul este simplu. Fermierii nu pot vinde recolta produsă, se află în depozitele lor, are loc supraîncărcarea. În consecință, ei nu vor semăna anul viitor. De ce? Au cheltuit bani pe combustibil, utilaje (cu care acum sunt probleme din cauza sancțiunilor), pe salarii, pe costuri de depozitare… Dar nu au putut să vândă. Și prețurile la produsele agricole în Rusia nu sunt profitabile, pur și simplu nu vor semăna la fel ca în ceilalți ani”, a explicat istoricul rus.
Situația este similară celei din preajma revoluției
Dmitri Cernîșevski crede că țara se îndreaptă spre rechiziția de alimente și foamete, iar situația începe să semene cu cea din 1916, din ajunul Revoluției bolșevice. Și atunci, Imperiul Rus a pierdut oportunitatea de a-și comercializa principalul produs de export, cerealele din cauza blocajului din porturi.
Țăranii au început să semene mai puțin, în anii următori, iar acest lucru a dus la o penurie pe piața alimentelor, la foamete, iar mai apoi la răsturnarea puterii imperiale. Astăzi evenimentele se repetă, este de părere istoricul rus, însă va mai dura câțiva ani până când situația va deveni cu adevărat critică.
„Sectorul agrar a început să alunece în groapă, un fel de URSS 2.0. Va mai dura câțiva ani până când situația devine critică”, a spus Cernîșevski.