duminică, aprilie 21, 2024

Propunerile prefectului Capitalei pentru prevenirea consumului de droguri în școli: adeverință medicală la început de an și testare

Din OrasPropunerile prefectului Capitalei pentru prevenirea consumului de droguri în școli: adeverință medicală la început de an și testare

Elevii pot fi nevoiți la început de an școlar să își facă analize de sânge pentru a se stabili dacă au consumat droguri, conform unei propuneri anunţate miercuri de prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, informează Hotnews.

Într-o postare pe Facebook, Rareş Hopincă a anunţat că Agenţia Naţională Antidrog va realiza un chestionar pentru părinţi şi elevi privind testarea în şcoală cu aparat antidrog, dar şi prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog.

„În cadrul şedinţei de astăzi, am trasat câteva direcţii de acţiune importante. Împreună cu consiliul elevilor, vom constitui la nivelul fiecărei şcoli o structură care să ne ajute cu diseminarea mesajelor antidrog şi de prevenţie. De asemenea, am decis ca Agenţia Naţională Antidrog să realizeze un chestionar în trei puncte, prin care testăm opinia părinţilor şi a elevilor majori referitor la: testarea în şcoală cu aparat antidrog; prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor); introducerea în curriculă a unei ore de educaţie antidrog în şcoală”, afirmă prefectul.

Rareş Hopincă arată că „direcţia de urmat este de a găsi acele mijloace corecte, legale şi morale prin care să reuşim să combatem consumul acestor substanţe în rândul populaţiei şi, cu precădere, în rândul tinerilor, cea mai vulnerabilă categorie socială din acest punct de vedere”.

Anunţul prefectului Capitalei a fost făcut după o ședință cu reprezentanții mai multor instituții: ANA, Direcția de Sănătate Publică, Jandarmeria, Poliția, Inspectoratul Școlar și Direcția Regională Vamală, pe tema consumului de droguri.

Hopincă: Căutăm soluţii pentru prevenirea consumului de droguri în mediu școlar

„Momentan, facem o cercetare în rândul părinților, adică vrem să consultăm părinții, dar și elevii majori cu privire la mai multe posibile soluții care există și în alte state, nu doar la noi, și vrem să vedem care este opinia părinților în legătură cu acest aspect, pentru că ce dorim noi dorim în primul rând e să implicăm familiile și să conștientizăm cu toții, la nivelul întregii societăți, că există o problemă cu consumul de stupefiante. Suntem la momentul unei cercetări asupra unor posibile soluții, nu ne aflăm în fața unor propuneri concrete”, a afirmat prefectul pentru Hotnews.

Elevii ar putea fi testați antidrog în școli, dacă au comportament specific consumului de droguri, a anunțat, luni, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, după prezentarea concluziilor raportului Corpului de Control în cazul accidentului din 2 Mai.

Vezi si alte articole...