luni, ianuarie 13, 2025

Proteste din industria de IT după eliminarea facilităților de către Guvern

EconomieProteste din industria de IT după eliminarea facilităților de către Guvern

„Mediul privat nu îşi permite decizii bazate pe impresii şi rugăciuni”, spune directorul executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii.

 

Reacția Corinei Vasile vine după ce guvernanții au tăiat din facilitățile a trei sectoare: construcții, agricultură și IT. Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna a spus că pentru agricultori „ne rugăm să plouă, construcțiile vor primi contracte de la stat, iar IT-iștii sunt stabili”. De aceea, răspunsul din partea patronilor care fac soft nu întârzie, prin declarațiile Corinei Vasile, în Ziarul Financiar, publicație la care este redactor-șef. Reprezentanta antreprenorilor din acest domeniu acuză guvernul că atunci când vorbește despre industria de IT pleacă de la percepții și impresii, nu de la realitate:

Guvernul, prin vocea vicepremierului Tanczos Barna, vine acum şi ne împărtăşeşte impresiile despre cele trei industrii lovite de tren(uleţ): pe scurt, constructorii sunt bine, le mai dă statul contracte (deci să nu zică nimic); IT-ştii sunt stabili şi robuşti; agricultorii au mai primit bani la inundaţii, la una-alta, şi Doamne-ajută să avem un an agricol bun. Mediul privat nu îşi permite decizii bazate pe impresii şi rugăciuni – sunt în joc locuri de muncă, contracte cu clienţii, furnizori de plătit, bugete de livrat către acţionari. Şi da, impozite de dat la stat, dar nu mărite peste noapte”, spune Corina Vasile.

Conducătoarea ANIS consideră și că măsura ce vizează sectorul de IT a fost făcută fără consultarea cu mediul de business și angajați, și cu „ignorarea legii responsabilităţii fiscale”, care spune că modificările fiscale trebuie făcute cu cel puţin jumătate de an înainte de aplicare:

Avem deja semnale de la companii că vor acţiona în judecată Guvernul pentru încălcarea Legii responsabilităţii fiscale”, mai spune Corina Vasile, care califică măsura guvernanților ca „pro-ciclică, de natură să scadă contribuţiile la buget ale sectorului de IT în perioada următoare”.

Totodată, reprezentanta IT-iștilor subliniază că acest domeniu are un mare impact în economie, dar se află într-un moment de stagnare, iar statul ar fi trebuit să găsească mai degrabă noi stimulente:

Guvernul precedent a ratat oportunitatea de a accelera digitalizarea, deşi cu finanţări asigurate prin PNRR şi alte programe europene, prin urmare nu a susţinut o piaţă internă pentru industria locală. Într-un moment de stagnare, normal este să găseşti stimulente suplimentare pentru o industrie cu un impact major în economie azi, cȃnd nu există competitivitate fără digitalizare. Mai ales că sectorul de IT este deja contributorul numărul 2 dintre sectoarele economice la totalul taxelor şi impozitelor plătite. Din 2022, companiile de IT erau în top 5 contributori la bugetul de stat prin TVA-ul plătit. Ce înseamnă afaceri în scădere? Mai puţin TVA plătit la buget. IT-iştii sunt contributorul numărul 1 la bugetele de asigurări sociale – circa 56.000 lei/IT-ist în anul 2023. Mai puţini angajaţi în IT, eventual salarii mai mici – mai puţini bani la buget. Guvernul a eliminat peste noapte o facilitate cu un cost foarte mic pentru buget, care şi-a dovedit eficienţa economică, şi va pierde mult mai mult în termeni de bani la buget, dezvoltare economică şi locuri de muncă”, concluzionează directorul executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii.

Vezi si alte articole...