luni, iulie 22, 2024

„Putin este nebun”, spune un oficial chinez. Beijingul crede că este probabil ca „Rusia să eșueze în Ucraina”

Externe„Putin este nebun”, spune un oficial chinez. Beijingul crede că este probabil ca „Rusia să eșueze în Ucraina”

Jignire incredibilă pentru Vladimir Putin, din partea prietenilor de la Beijing. Un oficial chinez de rang înalt a spus-o pe șleau: „e nebun”. E greu de prevăzut cum va reacționa Kremlinul la un astfel de afront…

În urmă cu câteva săptămâni Vladimir Putin și Xi Jinping au promis că vor aprofunda legăturile bilaterale dintre Rusia și China. În schimb, în cadrul unor conversații private, mai mulți oficiali chinezi au declarat pentru Financial Times că „Beijingul nu ar trebui să urmeze pur și simplu Rusia” în problema Ucrainei.

Un oficial chinez a declarat: „Putin este nebun”

Se pare, în termeni simpli, că liderul Chinei Xi Jinping ar putea încerca să distanțeze China de Rusia (sau cel puțin să pară așa în ochii Occidentului), relatează sky.com.

Acest lucru se datorează faptului că Beijingul înțelege că reticența de a condamna Kremlinul și de a se alătura sancțiunilor occidentale este privită în Europa ca un sprijin implicit pentru războiul lui Putin.

Un oficial chinez a declarat: „Putin este nebun”, adăugând că „decizia de invazie a fost luată de un grup foarte mic de oameni”, informează Sky News.

Financial Times a mai relatat că statul chinez „percepe acum probabilitatea ca Rusia să nu reușească să se impună împotriva Ucrainei și să iasă din conflict ca o putere minoră”. Acesta este un stat cu o putere economică și diplomatică diminuată la nivel global.

Moscova ar fi ascuns Beijingului intenția de a lansa o invazie în Ucraina

Oficialii ar fi spus, de asemenea, că Moscova nu a anunțat Beijingul că ar avea intenția să lanseze o invazie pe scară largă în Ucraina înainte de a trece la fapte.

Între timp, Financial Times a relatat faptul că se speră foarte mult în Europa că „Beijingul ar putea lua măsuri pe cale diplomatică şi să împiedice Rusia să folosească arme nucleare”.

„China s-ar fi opus întotdeauna folosirii armelor nucleare. Dar atunci când Xi Jinping spune astfel de lucruri liderilor europeni, el vrea să sublinieze o anumită distanță față de Rusia”, a declarat Susan Shirk, președinta Centrului China secolului XXI de la Universitatea California din San Diego, potrivit news.sky.com.

Vezi si alte articole...