Ambasada Rusiei în Suedia a distribuit o hartă a Europei în care Ucraina apare în granițele sale recunoscute internațional, ignorând astfel pozițiile oficiale ale lui Vladimir Putin, care vorbește despre teritoriile ocupate ca parte a Rusiei.
Ambasada Rusiei în Suedia a distribuit marți pe Twitter o hartă a Europei care arăta Ucraina cu granițele sale recunoscute internațional, ceea ce contravine pretențiilor nerecunoscute ale președintelui rus Vladimir Putin asupra teritoriilor ocupate în urma invaziei declanșate pe 24 februarie 2022, scrie Business Insider.
În 2014, Rusia a invadat Ucraina și a anexat ilegal Crimeea, o peninsulă de la Marea Neagră. Anexarea Crimeei a stârnit proteste pe tot globul și a creat o ruptură între Moscova și Occident.
În februarie anul trecut, Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, iar în septembrie, chiar dacă războiul continua, Putin a anexat ilegal patru teritorii ucrainene – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhzhia – în urma referendumurilor care au fost condamnate ca o farsă de liderii lumii.
La acea vreme, Putin a anunțat că există „patru noi regiuni ale Rusiei”. Deși liderul de la Kremlin susține aceste regiuni ca parte a Rusiei, teritoriile nu sunt pe deplin controlate sau ocupate de forțele ruse.
Până la 15 ani de închisoare pentru cei care răspândesc ”informații false” despre invazie
Harta distribuită de Ambasada Rusiei în Suedia, care vrea să arate prețurile gazelor în Europa, nu descrie însă aceste regiuni ca teritoriu rus, așa cum o face Vladimir Putin.
Kremlinul a luat măsuri extreme pentru a cenzura informațiile despre războiul din Ucraina, făcând o crimă din răspândirea de „informații false” despre armata rusă – pedepsită cu până la 15 ani de închisoare. Nu este clar dacă această hartă încalcă această lege, dar toți criticii războiului din Ucraina au ajuns până acum după gratii.
Ambasada Rusiei în Suedia nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea Business Insider.
Războiul din Ucraina a mers prost până acum pentru armata rusă, care a suferit pierderi grele și s-a chinuit să obțină mici victorii. Ucraina a plătit un preț greu, dar a recâștigat controlul asupra unei părți semnificative din teritoriul ocupat de Rusia în primele zile ale invaziei, inclusiv în regiunile pe care Putin le revendică acum ca parte a Rusiei. Dar există încă lupte grele în estul țării, deoarece Rusia continuă să efectueze lovituri în zone civile din Ucraina.