joi, mai 30, 2024

Război în Ucraina, ziua 791. Rusia restricționează evenimentele legate de 9 mai

ExterneRăzboi în Ucraina, ziua 791. Rusia restricționează evenimentele legate de 9 mai

Război în Ucraina. Rusia va restricționa evenimentele legate de 9 mai, în timp ce armata rusă a anunțat cucerirea unui nou teritoriu în Ucraina. Pe de altă parte, Ucraina a hotărât să suspende serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta mobilizării care se află în străinătate.

Rusia restricționează evenimentele legate de 9 mai

Război în Ucraina. Pentru al doilea an consecutiv, Rusia restricționează ceremoniile de Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, din motive de securitate legate de conflictul din Ucraina și de recentul atentat într-o sală de concerte din periferia Moscovei, conform informațiilor France-Presse.

Autoritățile ruse au anulat în special marșurile așa-numitului „Regiment Nemuritor”, în care mii de ruși defilează în întreaga țară cu portrete ale celor apropiați care au participat la luptele din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Având în vedere ameninţările existente pentru securitatea publică, organizaţia decizională a Regimentului nemuritor al Rusiei a hotărât să nu desfăşoare procesiunea cu prezenţă”, a declarat co-directoarea acestei organizaţii, Elena Ţunaeva, citată de agenţia de presă Interfax.

În loc de marșuri, portretele veteranilor vor fi expuse în mijloacele de transport public, în avioane și nave comerciale. Ministrul rus al Educației, Serghei Kravțov, a confirmat că în școli vor avea loc ceremonii la care vor fi invitați veterani din cel de-al Doilea Război Mondial și participanți la conflictul din Ucraina. De asemenea, este menținută tradiționala paradă militară din Piața Roșie din Moscova. În schimb, alte orașe din Rusia și-au anulat propriile evenimente.

moscova
parada 9 mai
razboi ucraina
rusia

Război în Ucraina. Rusia amenință cu atacuri împotriva armelor occidentale

Război în Ucraina. Ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că armata rusă va intensifica atacurile asupra bazelor ucrainene care găzduiesc arme furnizate de Occident, în timp ce SUA se pregătesc să aprobe și să livreze un lot mult întârziat de noi ajutoare militare, conform agenției de presă Reuters.

În discursul său în fața oficialilor din domeniul apărării, Șoigu a reiterat că Rusia a „distrus mitul superiorității armelor occidentale” și că forțele sale dețin inițiativa pe întreaga linie de luptă de 1.000 km.

De asemenea, Șoigu a menționat că trupele ruse au capturat în acest lună satele Pervomaiske, Bohdanivka și Novomihailivka, însă un comandant ucrainean a negat căderea ultimului, declarând că trupele sale controlau 15-20% din sat.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că infanteriștii ruși implicați în operațiunea de capturare a satului Novomihailivka au confiscat arme de fabricație occidentală, printre care se numără lansatoare de grenade suedeze, Javelin-uri antitanc americane și sisteme de război electronic NATO.

Ucraina suspendă serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta mobilizării aflați în străinătate

Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru bărbații care sunt în vârstă de mobilizare și se află în străinătate, cu excepția celor necesare pentru întoarcerea în țară. Această decizie pare să fie o măsură pentru a încuraja recrutările, conform agenției de presă.

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a comunicat pe contul său de socializare că a dat instrucțiuni pentru restabilirea unui „tratament corect” în cazul bărbaților care sunt în vârstă de mobilizare și se află în străinătate.

„Cum arată asta: un bărbat de vârsta mobilizării a plecat peste hotare, i-a arătat statului său că nu-i pasă de supravieţuirea lui, iar apoi vine şi vrea să beneficieze de servicii din partea acestui stat. Nu merge aşa. Ţara noastră este în război”, a scris Kuleba.

Ministerul de Externe al Ucrainei urmează să clarifice în curând procedura prin care bărbații cu vârstă de mobilizare pot obține servicii consulare.

Război în Ucraina. Ajutorul militar venit din SUA pentru Ucraina a ajuns deja în Polonia și Germania.
Război în Ucraina. O parte din noul ajutor militar american pentru Ucraina este deja în Germania și Polonia. Această mișcare reduce timpul necesar pentru ca armele și echipamentele să ajungă pe linia frontului, conform informațiilor prezentate de Kyiv Independent.

Conform unei surse citate de CNN, o proporție semnificativă din ajutorul militar este deja stocată în depozite din Germania și Polonia, iar obuzele de artilerie sunt printre primele materiale care urmează să fie livrate.

După o perioadă îndelungată de lupte politice interne și o situație înrăutățită pe terenul de luptă din Ucraina, Camera Reprezentanților a adoptat în cele din urmă un pachet crucial de ajutor extern pentru Kiev, evaluat la 60,84 miliarde de dolari.

Aceeași sursă precizează că „oficialii americani nu au fost atât de deschiși” în ceea ce privește recunoașterea faptului că ajutorul este deja amplasat în Europa, însă unii politicieni au dat deja indicii cu privire la livrarea materialelor.

Congresmanul Bill Keating a declarat pe 22 aprilie că primul lot din ajutorul militar va fi livrat „mai devreme decât se crede că este posibil”, în timp ce senatorul american Mark Warner a afirmat pe 21 aprilie că transporturile ar putea fi livrate în câteva zile. Volodimir Zelenski a spus că Joe Biden l-a asigurat că va semna legea privind ajutorul Ucrainei „imediat ce aceasta va fi aprobată și de Senat”, o decizie așteptată pe 23 aprilie.

Vezi si alte articole...