joi, mai 23, 2024

Război în Ucraina, ziua 796. Kievul recunoaște „succesele tactice” ale Moscovei

ExterneRăzboi în Ucraina, ziua 796. Kievul recunoaște „succesele tactice” ale Moscovei

Război în Ucraina, ziua 796. Oleksandr Sîrskî, comandantul șef al armatei ucrainene, a evidențiat că situația de pe front a „cunoscut o deteriorare”, trupele ruse înregistrând „succese tactice” în diverse zone, conform publicației AFP. Declarațiile au venit după ce Rusia a revendicat duminică cucerirea unui nou sat din Donețk.

Război în Ucraina, ziua 796. Kievul recunoaște „succesele tactice” ale Moscovei 

Oleksandr Sîrski, comandantul armatei ucrainene, a declarat duminică că situația de pe front s-a „deteriorat”, iar trupele ruse au înregistrat „succese tactice” în mai multe zone, conform raportului AFP.

Rusia „atacă activ de-a lungul întregii linii a frontului. Ea obţine succese tactice în anumite sectoare”, scrie pe facebook Oleksandr Sârski.

Atacurile cu drone între Rusia și Ucraina au continuat și în timpul nopții, desfășurându-se în mai multe regiuni. Ministrul Apărării rus a raportat că sistemele de apărare antiaeriană au interceptat și distrus 17 drone, iar alte 3 au lovit o instalație petrolieră în regiunea Kaluga. În Ucraina, guvernatorul regiunii Mikolaiv a confirmat că o dronă rusă a provocat daune grave unui hotel, fără a provoca victime.

Duminică, Rusia a anunțat că a cucerit un nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-o zonă în care armata rusă a înregistrat avansuri rapide în ultima săptămână, confruntându-se cu armata ucraineană aflată în defensivă.

„Mulţumită unor operaiuni active, unităţile grupului centrale de forţe au eliberat satul Novobahmutivka”, situat la nord-vest de oraşul Avdiivka, cucerit de Moscova în februarie, anunţă în raportul său zilnic Ministerul rus al Apărării.

Acest sat este localizat în apropierea satului Oceretîne, pe care forțele ruse l-au cucerit în această săptămână și dețin acum controlul asupra celei mai mari părți a acestuia. Această captură a stârnit un val de critici printre bloggerii militari ucraineni.

Volodimir Zelenski cere în continuare ajutor militar

Război în Ucraina, ziua 796. Potrivit Reuters, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un nou apel către comunitatea internațională, solicitând o accelerare a furnizării de sisteme de apărare antiaeriană și inițierea discuțiilor oficiale pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO.

„Încă așteptăm livrările promise Ucrainei”, a spus el în discursul său de duminică. „Ne așteptăm la acele cantități și anvergură care pot schimba situația de pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei”.

Zelenski menționat că în cursul zilei de duminică a purtat o discuție cu liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, și a exprimat recunoștința față de Congres pentru adoptarea pachetului de asistență. Totuși, a subliniat că Ucraina colaborează cu toți partenerii săi pentru a accelera livrările, astfel încât să-și mențină pozițiile și să împiedice planurile de război ale Rusiei.

„În conversația mea cu domnul Jeffries, am subliniat că sistemele Patriot sunt necesare și cât mai repede posibil”, a adăugat acesta.

Război în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 796. Termocentralele din Ucraina au fost ținta a aproape 180 de atacuri de la începutul războiului

Trupele ruse au atacat centralele termice din Ucraina de aproape 180 de ori de la începutul invaziei la scară largă din 2022, conform declarațiilor făcute duminică de către Dmytro Saharuk, directorul executiv al celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK.

Recent, Moscova și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra infrastructurii critice din Ucraina, efectuând atacuri pe scară largă asupra instalațiilor energetice din întreaga țară la 22 martie, 29 martie, 11 aprilie și 27 aprilie.

În aprilie, DTEK a declarat că are nevoie de cel puțin 350 de milioane de dolari pentru a recupera capacitatea pierdută cauzată de atacurile Rusiei asupra centralelor termice.

Potrivit declarațiilor lui Saharuk pentru Hromadske Radio, în prezent, DTEK evaluează pagubele provocate de atacul din 27 aprilie. Conform acestuia, patru stații au suferit daune grave.

450.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina, anunță Ministerul britanic al Apărării

Război în Ucraina, ziua 796. Potrivit estimărilor Ministerului britanic al Apărării, de la începutul războiului, Rusia a suferit pierderi de aproximativ jumătate de milion de oameni, conform unui raport citat de UK Defence Journal. Aceste pierderi includ atât soldați uciși, cât și răniți.

„Estimăm că aproximativ 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți, iar alte zeci de mii au dezertat deja de la începutul conflictului. Numărul personalului ucis în cadrul companiilor militare private ruse (spre exemplu mercenarii Wagner, n.red.) nu este clar”.

Leo Docherty, secretar de stat pentru Forțele Armate în cadrul Ministerului britanic al Apărării, a comunicat aceste informații într-un răspuns la o interpelare adresată de John Healey, parlamentar laburist și ministru al apărării în cabinetul din umbră.

Vezi si alte articole...