luni, iulie 22, 2024

Recep Erdogan: „Turcia s-ar putea despărţi de Uniunea Europeană dacă va fi necesar”

ExterneRecep Erdogan: „Turcia s-ar putea despărţi de Uniunea Europeană dacă va fi necesar”

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că Ankara s-ar putea despărţi de Uniunea Europeană dacă va fie necesar.

El a fost întrebat despre adoptarea recentă a raportului Parlamentului European privind Turcia, transmite Reuters, citează news.ro.

Adresându-se reporterilor înainte de călătoria sa în Statele Unite, Erdogan a mai spus că Uniunea Europeană ia măsuri pentru a se distanţa de Turcia.

Parlamentul European (PE) a adoptat în această săptămână un raport detaliat care examinează relaţia actuală dintre Uniunea Europeană şi Turcia, spunând că ”afirmă cu regret că Turcia a devenit acum una dintre imaginile globale pentru practicile autoritare”.

Raportul PE discută despre democraţie şi drepturile omului, politica externă şi stabilitatea regională, conflictele regionale şi relaţiile internaţionale şi conturează o foaie de parcurs prospectivă pentru relaţiile UE-Turcia în viitor, potrivit site-ului Stockholm Center for Freedom.

Documentul exprimă profunda consternare faţă de evoluţiile negative persistente din Turcia, evidenţiind o escaladare a eroziunii democratice în ultimul an din cauza modificărilor legislative care încurajează cenzura online şi limitează accesul la informaţii pretins pentru a reduce dezinformarea.

PE a abordat critic represiunea necruţătoare a guvernului turc împotriva disidenţei, remarcată mai ales în cea mai recentă perioadă electorală.

Vezi si alte articole...