vineri, aprilie 19, 2024

Reguli de igienă intimă corectă pentru femei

Continut SposorizatReguli de igienă intimă corectă pentru femei

Igiena intimă feminină este un subiect de o importanță majoră pentru sănătatea și confortul fiecărei femei. Află cum să alegi produsele adecvate pentru igiena intimă, cum să menții o igienă intimă corectă în fiecare zi și cum să eviți obiceiurile care ar putea afecta sănătatea intimă!

Cum să alegi produsele potrivite pentru igiena intimă

Igiena intimă este o componentă esențială a sănătății generale a unei femei, iar una dintre cele mai importante etape în menținerea unei igiene intime sănătoase este alegerea produselor potrivite. Există o varietate de produse disponibile pe piață, de la săpunuri și geluri până la spume, șervețele și produse specifice. Fiecare produs are propriile caracteristici și este adaptat pentru diferite nevoi. De exemplu, gelurile și spumele pot fi mai blânde pentru pielea sensibilă, în timp ce șervețelele sunt ideale pentru utilizare în timpul zilei [1].

Este important să știi că produsele obișnuite de îngrijire corporală pot fi prea dure pentru zona intimă. Pielea din această zonă are un pH diferit de restul corpului, așa că necesită produse specifice. De aceea, este recomandat să folosești produse special create, care au un pH apropiat de cel natural al pielii și care nu conțin adaosuri care pot irita pielea sensibilă [2].

În plus, este crucial să citești eticheta produsului înainte de a-l achiziționa. Evită produsele care conțin parabeni, sulfati, coloranți sau parfumuri sintetice, deoarece acestea pot cauza iritații sau infecții. În schimb, caută produse care conțin ingrediente naturale, cum ar fi aloe vera, acid lactic sau probiotice, care pot ajuta la menținerea echilibrului natural al zonei intime [3]. În acest context, află ce sunt și ce rol au bacilii Doderlein și de ce sunt importanți pentru sănătatea locală!

Dacă ești nesigură cu privire la ce produse să alegi, cel mai bine este să consulți un profesionist în domeniul sănătății. Acesta poate oferi recomandări personalizate în funcție de nevoile tale specifice și poate ajuta la identificarea eventualelor probleme de sănătate care ar putea fi agravate de anumite produse.

Metode de menținere a igienei intime zilnice

Curățarea corectă este la fel de importantă ca alegerea produselor de igienă adecvate. Este recomandat ca zona intimă să fie curățată cel puțin o dată pe zi, preferabil în timpul dușului sau al băii zilnice. Direcția de curățare este și ea importantă, fiind recomandată ștergerea din față spre spate, pentru a preveni transferul bacteriilor din zona anală spre cea vaginală. O curățare efectuată incorect poate duce la infecții urinare sau vaginale [2].

Schimbarea regulată a lenjeriei intime este o altă regulă de bază. Lenjeria intimă ar trebui schimbată zilnic și după fiecare sesiune de antrenament pentru a preveni acumularea de umezeală și bacterii. Materialul lenjeriei trebuie să fie natural – preferabil bumbac – și de calitate, pentru a permite pielii să respire [1].

Un alt aspect important este evitarea produselor cu parfum, care pot cauza iritații sau reacții alergice. De asemenea, este de preferat să se evite spălarea excesivă a zonei intime, deoarece acest lucru poate duce la uscarea și iritarea pielii.

Evitarea obiceiurilor nesănătoase care pot afecta igiena intimă

În ceea ce privește obiceiurile nesănătoase care pot afecta igiena intimă, există câteva aspecte esențiale pe care femeile ar trebui să le ia în seamă. Unul dintre acestea este evitarea produselor de igienă intimă cu parfumuri puternice. Deși pot părea o opțiune atractivă pentru a te simți mai curată și mai proaspătă, aceste produse pot fi de fapt contraproductive, iritând zona intimă și perturbând echilibrul natural al bacteriilor, ceea ce poate duce la infecții [3].

Un alt obicei nesănătos este spălarea internă. Deși este un obicei popular, aceasta poate fi foarte dăunătoare pentru sănătatea intimă. Spălarea internă poate perturba echilibrul natural al bacteriilor și poate duce la apariția unor infecții [1].

Lenjeria intimă realizată din materiale sintetice este un alt factor care poate afecta negativ igiena intimă. Aceasta poate crea un mediu umed și cald, care este perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Este recomandată folosirea lenjeriei intime din bumbac, care permite pielii să respire [2].

De asemenea, este important să se evite folosirea șervețelelor umede obișnuite. Deși sunt foarte convenabile, șervețelele umede pot conține substanțe chimice care pot irita pielea și pot perturba echilibrul natural al bacteriilor. Este recomandată folosirea apei și a săpunului în locul șervețelelor umede pentru curățarea zonei intime; în cazul unei urgențe, poți folosi șervețele umede special dedicate [1].

În concluzie, respectarea regulilor esențiale pentru igiena intimă feminină corectă este vitală pentru sănătatea generală și prevenirea unor infecții. Alegerea produselor potrivite, menținerea unei igiene zilnice și evitarea obiceiurilor nesănătoase sunt aspecte cheie în acest demers. Discută cu medicul specialist dacă ai nevoie de informații suplimentare!

 

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informațiile prezentate nu înlocuiesc controlul și diagnosticul de specialitate. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute, adresează-te cât mai curând unui medic. Numai specialistul este în măsură să îți evalueze starea de sănătate și să recomande testele necesare sau măsurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

 

Surse:

  1. Chen, Ying, et al. “Role of Female Intimate Hygiene in Vulvovaginal Health: Global Hygiene Practices and Product Usage.” Women’s Health, vol. 13, no. 3, 22 Sept. 2017, pp. 58–67, journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1745505717731011, https://doi.org/10.1177/1745505717731011, accesat la 30.01.2024;
  2. Daher, Alaa, et al. “Intimate Hygiene Practices and Reproductive Tract Infections: A Systematic Review.” Gynecology and Obstetrics Clinical Medicine, vol. 2, no. 3, Sept. 2022, pp. 129–135, https://doi.org/10.1016/j.gocm.2022.06.001, accesat la 30.01.2024;
  3. “So-Called “Feminine” Hygiene Is Important for Anyone Who Has a Vagina.” Healthline, 22 Jan. 2021, www.healthline.com/health/feminine-hygiene, accesat la 30.01.2024.

Vezi si alte articole...