vineri, iulie 26, 2024

Reprezintă organele de animale modificate genetic viitorul pentru transplantul uman?

SCIENCE+Reprezintă organele de animale modificate genetic viitorul pentru transplantul uman?

Transplantul de organe este unul dintre cele mai mari progrese din istoria medicinii și este de multe ori singura speranță pentru pacienții care suferă de insuficiență a organelor.

  ​Transplantul între specii (xenotransplantul) nu este o idee nouă. Acesta oferă acces la o cantitate inepuizabilă de organe și celule. Rezolvă problema listei de așteptare pentru pacienții care au nevoie de transplant. Pe de altă parte, există multe obstacole care trebuie depășite.

„Odată cu dezvoltarea ingineriei genetice, a început să fie explorat rolul potențial al organelor de porcine pentru transplantul la om, dar numai după efectuarea anumitor manipulări, care protejează țesuturile acestora de sistemul imunitar uman”, explică Anastasia Ormandzhieva, biolog molecular, pentru publicaţia bulgară Toest.

Nu este ușor să alegi „sursa” animală potrivită pentru organe. Rudele noastre cele mai apropiate, cimpanzeii, sunt o specie pe cale de dispariție, iar posibila lor utilizare ar ridica probleme de etică, dintre care unele sunt oricum prezente în discuțiile privind xenotransplantul.

Pe de altă parte, babuinii nu sunt eligibili, deoarece sunt purtătorii multor microorganisme potențial patogene.

Porcii sunt specia preferată datorită apropierii lor genetice de oameni și a dimensiunii și structurii similare a organelor. Și nu în ultimul rând, este ușor să îi menținem sănătoși.

Vezi si alte articole...