sâmbătă, aprilie 13, 2024

Droguri în showbiz. Natalia Mateuț, audiată la DIICOT

Natalia Mateuț, starleta de la Xtra Night...

Monica Macovei a fost condamnată, pentru accidentul de la Mangalia. Ce urmează acum

Monica Macovei a fost condamnată, pentru accidentul...

Republica Moldova va suspenda Tratatul ce vizează forțele armate convenționale în Europa

ActualitateRepublica Moldova va suspenda Tratatul ce vizează forțele armate convenționale în Europa

Republica Moldova va suspenda Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat în prima lectură cu votul a 60 deputați PAS, în cadrul ședinței Parlamentului de la Chișinău, ce s-a desfășurat, joi, 28 martie. 16 deputați din opoziție au votat contra, iar 9 au decis să se abțină în această privință.

Decizia luată, joi, de Parlamentul din Republica Moldova. Tratatul care va fi suspendat și cauzele pentru care se va întâmpla asta

Conform notei informative a documentului respectiv, necesitatea suspendării Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa rezidă din două motive. În anul 2023, Federația Rusă s-a retras oficial din Tratat, fără a-și onora angajamentul de retragere a trupelor sale din Republica Moldova și Georgia. Un alt motiv foarte important este legat de agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei, țară care, de asemenea, este și ea membră a Tratatului. În aceste condiții, Ministerul Apărării consideră inutilă continuarea punerii în aplicare a Tratatului.

Suspendarea Tratatului va intra în vigoare după 150 de zile de la recepționarea notificării de către depozitar și statele părți ale acestuia.

Documentul va fi analizat, din nou, și la a a doua lectură

Documentul urmează a fi examinat de Parlamentul din Republica Moldova și în a doua lectură.

Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa a intrat în vigoare în 1992 și impune restricții în ceea ce privește echipamentul militar din Europa și prezența forțelor armate în anumite regiuni sau la granițele dintre state. În anul 1999, 30 de state au semnat Acordul privind adaptarea Tratatului, care a vizat angajamentul Rusiei de a-și retrage trupele din țara noastră și din Georgia. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, Republica Moldova a refuzat să demareze procesul de ratificare a Acordului, după cum se precizează în cadrul unui comunicat publicat de Parlamentul de la Chișinău

sursa: newsmaker.md

Vezi si alte articole...