sâmbătă, iunie 15, 2024

România are a 3-a cea mai bună creştere economică din UE în primul trimestru al anului

EconomieRomânia are a 3-a cea mai bună creştere economică din UE în primul trimestru al anului

Chiar dacă avansul economic este sub aşteptările majorității analiştilor financiari, performanţa economică a României a fost una dintre cele mai bune din Uniunea Europeană.

 

Astfel, pe date ajustate sezonier, PIB-ul României a crescut în termeni reali cu 2,8% în T1/2023, mult peste media europeană de 2%.

Totodată, după cum scrie „Ziarul Financiar”, cea a României a avansat cel mai bine dintre toate economiile din regiune. Prin comparaţie, în perioada amintită, PIB-ul Ungariei a scăzut cu 1,1%, iar al Cehiei cu 0,2%. În aceeaşi perioadă, Polonia a stagnat, și doar creşterea economică din Bulgaria, cu un avans de 2%, s-a apropiat de România.

De asemenea, economia Germaniei, cea mai importantă pentru mersul economiei româneşti – fiind cel mai mare partener comercial, a scăzut cu 0,2%. Trebuie însă precizat că toate datele citate sunt prin comparaţie cu T1/2022, care a fost un trimestru foarte bun din punctul de vedere al avansului PIB, pentru tot continentul. Relevantă este economia Germaniei, care a urcat cu 1,8% în tot anul, iar în T1/2022 a crescut cu 3,8 procente.

Amintim, datele Eurostat sunt ajustate și în funcţie de numărul de zile lucrătoare. În fine, economia României a crescut în T1, an/an, cu 2,3%, după o creştere de 6,2% în T1/2022, pe serie brută.

Citește și: Comisia Europeană a majorat estimarea de creştere pentru economia României

Vezi si alte articole...