luni, aprilie 15, 2024

România are cel mai mic preţ la energie electrică din regiune

EconomieRomânia are cel mai mic preţ la energie electrică din regiune

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat, joi, că România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în „energie verde, în regenerabile”.

„Datele de astăzi arată că România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune. Şi este categoric un efect inclusiv al investiţiilor în energie verde, în regenerabile. V-aţi uitat probabil în hartă şi aţi constatat că Spania, Portugalia au preţuri foarte mici. Au o pondere mare de energie verde şi au interconexiuni limitate la ţările vecine. Sunt, practic, aproape insularizate. Bineînţeles că aceste interconexiuni sunt importante şi la nivelul Uniunii Europene, noi trebuie să le realizăm”, a explicat Sebastian Burduja, la finalul şedinţie de joi a Executivului.

El a mai spus că, „în paralel, însă prin toate fondurile disponibile – PNRR, fondul pentru modernizare, schema contractelor pentru diferenţe, despre care de asemenea putem să discutăm, România încurajează şi susţine 5.000, 6.000, 7.000, poate mai bine, de megawaţi, energie verde solar şi eolian”.

„Aşadar, în orizontul 2026-2028-2030, pe măsură ce aceste capacităţi vor fi puse în funcţiune, românii vor avea facturi tot mai mici”, a conchis Burduja.

Precizările ministrului PNL vin în contextul în care Guvernul a adoptat, joi, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale, care va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni, a anunţat Ministerul Energiei.

Vezi si alte articole...