luni, mai 27, 2024

România cumpără de urgență 300 de vehicule blindate de 3.000.000.000€. Cât de „mortale” sunt?

ActualitateRomânia cumpără de urgență 300 de vehicule blindate de 3.000.000.000€. Cât de „mortale” sunt?

România cumpără de urgență 300 de vehicule blindate de 3.000.000.000€. Cât de „mortale” sunt? În 2024, România are cel mai mare buget de apărare din ultimele decenii și are în plan diverse programe de modernizare rapidă a forțelor armate.

România cumpără de urgență 300 de vehicule blindate de 3.000.000.000€. Cât de „mortale” sunt? 

Printre programele de modernizare a armatei, se află și unul foarte important pentru România, de achiziție a unui vehicul de luptă de infanterie.

Achiziția este estimată la 2,99 miliarde de euro pentru 298 de vehicule BMP pe care armata română vrea să le cumpere toate odată, potrivit defence-ua.com.

România cumpără de urgență 300 de vehicule blindate de 3.000.000.000€. Cât de „mortale” sunt?

Începând de astăzi, două companii și-au exprimat dorința de a participa la competiția pentru reînnoirea flotei BMP românești: GDELS (General Dynamics European Land Systems) din SUA cu vehiculul ASCOD și, de asemenea, sud-coreeanul Hanwha Aerospace cu Redback.

Dar și BAE a fost interesat de programul românesc și s-ar putea să-și anunțe participarea la competiție la Expoziția BSDA 2024, care va avea loc la București în perioada 22-24 mai.

BAE trebuie să fie de acord cu una dintre cele mai importante condiții ale acestui proiect, anume să producă o parte din vehiculele blindate direct în România.

S-ar putea ca România să aleagă Redback sud-coreea, având în vedere cooperarea activă cu Coreea de Sud și în alte direcții.

Bucureștiul este interesat și de tancurile de luptă principale K2 și de tunurile autopropulsate K9 din Coreea de Sud pentru armata sa.

Designul AS21 Redback este foarte asemănător cu alte vehicule moderne, cum ar fi CV90 de la BAE Systems sau ASCOD fabricat de GDELS (General Dynamics European Land Systems), dar prezintă cele mai noi tehnologii și inovații în ceea ce privește protecție, putere de foc și mobilitatea.

Șoferul este situat în partea stângă față a carenei cu motorul în dreapta, turela este în mijloc și compartimentul trupei în spate.

AS21 are un echipaj format din trei militari și poate găzdui până la opt infanteriști.

Este echipat cu o turelă de doi oameni înarmată cu un tun automat de 30 mm și o mitralieră coaxială de 7,62 mm.

Partea dreaptă a turelei este echipată cu sisteme de lansare antitanc capabile să tragă racheta ghidată antitanc Spike.

AS21 este echipat, de asemenea, cu cele mai recente inovații în materie de protecție, care pot apăra împotriva rachetelor/proiectilelor antitanc ghidate.

Vezi si alte articole...