luni, mai 20, 2024

Acord strategic de colaborare între Romarm și un producător american de drone militare și civile

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul...

Europa, sub tot mai multe amenințări. Ce conflicte vor lovi „Bătrânul Continent”

Afirmația retorică a președintelui francez Emmanuel Macron,...

România se pregăteşte să achiziţioneze un arsenal de peste un miliard de dolari din Coreea de Sud

ActualitateRomânia se pregăteşte să achiziţioneze un arsenal de peste un miliard de dolari din Coreea de Sud

Miza vizitei lui Iohannis la Seul: România va avea un arsenal militar de 1 miliard de dolari de la coreeni.

La Cimitirul Naţional din Seul, Klaus Iohannis a adus un omagiu victimelor războiului din ţara asiatică. A mers apoi în zona demilitarizată, o fâşie lungă de 250 de km ce desparte Coreea de Nord de Coreea de Sud.

Principalul motiv al deplasării îl reprezintă, însă, achiziţii importante pentru Armata Română: 54 de obuziere autopropulsate.

Obuzierele K9 Thunder sunt rapide şi au raza maximă de 54 de kilometri, spun specialiştii, cu o putere de foc de până la 8 obuze pe minut, scrie observatorul.

România se pregăteşte să achiziţioneze un arsenal de peste un miliard de dolari din Coreea de Sud 

54 de astfel de sisteme de blindaj superior ar putea intra în dotarea armatei române de la coreeni, singura firmă care a rămas în cursă pentru ce a cerut Ministerul Apărării.

Costurile depăşesc un miliard de dolari cu finanţare din fonduri bugetare. În total, nouă ţări au cumpărat astfel de obuziere cu autopropulsie, printre care 5 state NATO – Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia.

Primul sistem ar trebui să ajungă în România în 2 ani şi jumătate. „Rata maximă de tragere este de trei focuri în 15 secunde. Este foarte rapid. Chiar și în 2010, am avut un răspuns foarte rapid când am fost atacaţi de Coreea de Nord”.

Cristian Barbu, general în rezervă: Aceste obuziere, o dată, sunt la nivel mondial. Doi, pot fi într-o reţea bine organizată de conducere a întregii operaţiuni militate, a întregului front, intră şi sub aspectul comenzii electronice, computerizate.

Trei, o muniţie care poate fi trasă de oricare alt obuzier de 155 de milimetri NATO. Deci, e standard NATO.

Semnarea contractului poate fi şi o oportunitate pentru industria noastră de armament. Pe un alt program de înzestrare al armatei, care încă nu este demarat, coreenii oferă şi maşini de luptă pentru infanterie, varianta de înlocuire a bătrânelor MLI 84 Jderul.

Klaus Iohannis a zburat în Coreea la bordul avionului Gulfstream G550, acelaşi cu care a călătorit anul trecut în Emiratele Arabe Unite şi în turneul din Africa, potrivit BoardingPass.

Aeronava a fost închirată de la o companie privată de chartere din Luxemburg. În 2023, toate deplasările oficiale ale preşedintelui român – în total 29 – au costat 40 de milioane de lei.

Vezi si alte articole...