miercuri, iulie 17, 2024

România și aliați NATO formează un grup operativ axat pe securitatea la Marea Neagră

ActualitateRomânia și aliați NATO formează un grup operativ axat pe securitatea la Marea Neagră

Inițiativa de Securitate Transatlantică a Consiliului Atlantic din cadrul Centrului Scowcroft pentru Strategie și Securitate a anunțat formarea unui grup operativ axat pe securitatea la Marea Neagră, în parteneriat cu Universitatea SNPSA din România.

Grupul de experți, care va fi anunțat în mod oficial în 2023, se va reuni pentru a discuta și a elabora recomandări pentru consolidarea securității și stabilității regiunii vitale din punct de vedere geopolitic a Mării Negre.

România și aliați NATO iau în considerare aspecte legate de apărare și descurajare, amenințări neconvenționale și hibride, precum și cooperarea în materie de securitate cu aliații și partenerii din regiune.

„Marea Neagră se confruntă cu un moment definitoriu, în care campionii democrației se confruntă cu forțele autocrației”, a declarat Frederick Kempe, președintele și directorul executiv al Consiliului Atlantic.

„Aflată la frontiera NATO, această regiune nu va face decât să crească în importanță în următorii ani. Având în vedere activitatea sa continuă privind securitatea la Marea Neagră, precum și poziția sa de lider de opinie în ceea ce privește problemele de securitate și apărare transatlantice, Consiliul Atlantic este poziționat în mod unic pentru a contribui la eforturile politice ale SUA și ale aliaților pe această temă.”

În ultimii 15 ani, regiunea Mării Negre a fost un focar de conflict în Europa, după cum a demonstrat agresiunea Rusiei împotriva Georgiei în 2008, a Ucrainei în 2014 și din nou în 2022.

În acest an, regiunea a dobândit o nouă preeminență strategică, deoarece războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ilustrat în mod clar importanța Mării Negre ca punct focal economic, geopolitic și militar.

Continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precum și capacitățile sale de proiecție a puterii în regiunea Mării Negre reprezintă o amenințare continuă pentru aliații și partenerii transatlantici și necesită soluții politice ambițioase ca răspuns.

Agresiunea regională evidențiază oportunitatea grupului operativ și merită o analiză cuprinzătoare a mediului de securitate regional.

În timp ce guvernul SUA lucrează la elaborarea unei strategii pentru Marea Neagră care să contracareze agresiunea adversă, iar NATO reafirmă importanța strategică a regiunii în noul său concept strategic, acest grup operativ se află într-o poziție unică pentru a genera idei și strategii noi în sprijinul acestor procese și pentru a permite cooperarea între aliați și parteneri în vederea consolidării stabilității și promovării solidarității în regiune.

„Acest grup operativ urmărește să stabilească un set de lucrări pentru a dota factorii de decizie cu informațiile esențiale necesare pentru a combate acțiunile perturbatoare și agresive. Inițiativa de securitate transatlantică este pregătită să sprijine cercetări atente, credibile și posibil provocatoare, pe măsură ce echipa aprofundează subiectul securității la Marea Neagră alături de experți regionali”, a declarat directorul Inițiativei de securitate transatlantică, Christopher Skaluba.

„România și aliații săi din NATO, lucrând alături de parteneri care gândesc la fel, sunt pregătiți să contracareze atacurile hibride și convenționale comise de cei care vor să pună în pericol stabilitatea în regiunea Mării Negre, așa cum demonstrează eforturile recente de a spori apărarea și descurajarea pe flancul estic, de a îmbunătăți conectivitatea infrastructurii din regiune prin eforturi precum Inițiativa celor Trei Mări și de a construi rezistența euro-atlantică la amenințările neconvenționale”, a declarat rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

„Accentul continuu pus pe securizarea acestui nod critic trebuie să se facă prin intermediul unei cercetări cuprinzătoare, pe care suntem încântați să o întreprindem prin formarea acestui grup operativ împreună cu omologii noștri de la Consiliul Atlantic.”

Vezi si alte articole...