România și Polonia, „prima linie de apărare a NATO contra Rusiei” cumpără tancuri din Coreea de miliarde €. România și-a anunțat intenția. Polonia a dat comandă de 180 de bucăți care valorează peste 6.000.000.000$
România și Polonia au mii de soldați dar și aparatură NATO pe teritoriul lor. De asemenea, România și NATO au baze NATO cu tehnologie de ultimă oră. Putin este extrem de supărat de prezența trupelor străine în cele două țări.
România și Polonia, „prima linie de apărare a NATO contra Rusiei”, iau tancuri din Corea de miliarde
România și Polonia vor urca cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. Ambele state vor să cumpere tancuri coreene de miliarde de euro.
Polonia încheie un acord în valoare de 6,5 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 180 de tancuri K2 Black Panther, consolidând flancul estic al NATO și revitalizând industria sa de apărare cu tehnologie sud-coreeană, scrie presa militară.
La 2 iulie 2025, la Varșovia, viceprim-ministrul și ministrul apărării naționale al Poloniei, Władysław Kosiniak-Kamysz, a anunțat finalizarea unui contract important în domeniul apărării pentru achiziționarea a 180 de tancuri K2 Black Panther suplimentare din Coreea de Sud.
Acordul, descris ca unul dintre cele mai mari contracte de apărare din istoria Poloniei, include 80 de vehicule de sprijin și un pachet logistic complet, marcând un pas important în modernizarea forțelor armate poloneze.
Acordul pentru tancuri, printre cele mai mari în Polonia
Negociat cu Hyundai Rotem din Coreea de Sud și implicând firma poloneză de apărare de stat Bumar Łabędy, acordul pune accentul pe producția locală și consolidează poziția strategică a Poloniei în cadrul NATO. Anunțul, făcut alături de viceministrul apărării Paweł Bejda, subliniază angajamentul Poloniei de a-și consolida capacitățile militare în contextul preocupărilor sporite privind securitatea regională în Europa de Est.
Contractul care urmează să fie semnat în curând, probabil la fabrica Bumar Łabędy din Gliwice, reprezintă o evoluție semnificativă față de acordul inițial încheiat de Polonia cu Coreea de Sud în 2022. Acordul anterior, în valoare de 3,4 miliarde de dolari, asigura 180 de tancuri K2, 212 obuziere autopropulsate K9 și 48 de avioane de atac ușor FA-50, livrările fiind deja în curs.
Până în decembrie 2024, Polonia a primit 84 dintre aceste tancuri, restul unităților urmând să fie livrate până la sfârșitul anului 2025. Noul acord, evaluat la aproximativ 6,5 miliarde de dolari, potrivit Administrației Programului de Achiziții pentru Apărare din Coreea, se bazează pe acest parteneriat și include o versiune „polonizată” a modelului K2, cunoscută sub numele de K2PL, adaptată nevoilor militare specifice ale Poloniei.
Acest contract se remarcă prin sfera sa cuprinzătoare. Pe lângă cele 180 de tancuri, include 80 de vehicule de sprijin, precum unități blindate de recuperare și inginerie, pe care Kosiniak-Kamysz le-a subliniat ca fiind esențiale pentru operațiunile eficiente ale tancurilor.
România, aproape sedusă de tancurile din Coreea
presa a scris, anul trecut, că și România este pe cale să cumpere tancuri din Coreea. â
România a cumpărat 54 de tancuri americane Abrams M1A2 SEPv3 cu un miliard de dolari, dar departamentul de apărare al țării a determinat necesitatea unor tancuri de luptă principale la nivelul a 300 de vehicule, de acea negociază oferte cu prețuri mai mici și cu timpi mai scurți de onorare a comenzilor.
În mai anul trecut, tancul sud-coreean K2, a fost testat în premieră la Smârdan. Costă 8.500.000 $.
România a început, la finalul anului trecut, discuții pentru a cumpără sute de tancuri K2 Black Panther din 2025.
Ministerul Apărării al României a confirmat că are în vedere tancurile sud-coreene K2 ca o opțiune prioritară, ce urmează să fie testate direct pe teritoriul țării, în special pentru înlocuirea T-55.
Coreea de Sud este pregătită nu doar să aprovizioneze România cu K2, ci și să construiască drumuri pentru tancuri.