sâmbătă, iunie 15, 2024

România trece la ora de vară. Când vom da ceasurile înainte cu o oră

ActualitateRomânia trece la ora de vară. Când vom da ceasurile înainte cu o oră

În ultimul weekend din luna martie România va trece la ora de vară. . La noi în țară orarul de vară a fost introdus pentru prima oară în anul 1932 și a funcționat până în 1941, moment la care s-a renunțat la acest sistem, fiind reluat ulterior în 1979.

În această lună România va trece oficial la ora de vară, ora 03:00 devine ora 04:00. Orarul de vară se aplică începând cu ultima duminică a lunii martie și până în ultima duminică a lunii octombrie.

Când trecem la ora de vară

Astfel, în noaptea dinspre 30 spre 31 martie România va trece oficial la ora de vară. Introducerea orarului de vară are mai multe implicații, printre care și economice. La noi în țară orarul de vară a fost introdus pentru prima oară în anul 1932 și a funcționat până în 1941, moment la care s-a renunțat la acest sistem, fiind reluat ulterior în 1979.

Orarul de vară fost subiect de satiră pentru Benajamin Franklin. Însă cel care a pus bazele acestui sistem este entomologul George Vernon Hudson. Statele Unite au introdus sistemul de vară în ultima zi de luna martie a anului 1918.

România

Cine a inventat orarul de vară

În 13 aprilie 1966, americanii au impus respectarea orei de vară la nivel național. Președintele american Ronald Reagan a fost cel care a douăzeci de ani mai târziu a semnat un document federal. De atunci și până în prezent, orarul de vară a rămas neschimbat.

Schimbarea orei poate avea efecte și asupra corpului uman. Specialiștii precizează că organismul are nevoie de o mică perioadă de acomodare. Nu este exclus să ne confruntăm cu dereglații hormonale. Nivelul melatoninei poate fi modificat.

State care au renunțat la ora de vară

Așa se face că putem acuza stări de oboseală, lipsa concentrării sau dereglări emoționale până când organismul se obișnuiște cu noul orar.

De-a lungul timpului mai multe state au renunțat la orarul de vară. Printre care: Armenia (2011), Libia (2013), Rusia (2014), Egipt (2015), Uruguay (2015), Azerbaidjan (2015), Namibia (2017). Orarul de vară nu funcționează în statele ecutoriale și tropicale, deorece acolo durata zilei este egală cu cea a nopții, potrivit alba24.

Vezi si alte articole...