joi, mai 30, 2024

Rusia a pornit urgia. 2440 miliarde $ cheltuite pe arme în lume. 65 miliarde $, în Ucraina

ExterneRusia a pornit urgia. 2440 miliarde $ cheltuite pe arme în lume. 65 miliarde $, în Ucraina

Rusia a pornit urgia. 2440 miliarde $ cheltuite pe arme în lume. 65 miliarde $, in Ucraina.

Este cea mai abruptă creștere de la an la an din 2009. Cei mai mari 10 cheltuitori în 2023, în frunte cu Statele Unite, China și Rusia — toți și-au crescut cheltuielile militare, potrivit noilor date despre cheltuielile militare globale publicate astăzi de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

Rusia a pornit urgia. 2440 miliarde $ cheltuite pe arme în lume. 65 miliarde $, in Ucraina 

Cheltuielile militare mondiale au crescut pentru al nouălea an consecutiv până la un maxim istoric de 2443 de miliarde de dolari, în toate cele cinci regiuni geografice definite de SIPRI, cu creșteri deosebit de mari înregistrate în Europa, Asia și Oceania și Orientul Mijlociu.

„Creșterea fără precedent a cheltuielilor militare este un răspuns direct la deteriorarea globală a păcii și securității”, a declarat Nan Tian, cercetător principal la Programul de cheltuieli militare și producție de arme al SIPRI.

„Statele acordă prioritate forței militare, dar riscă o spirală acțiune-reacție în peisajul geopolitic și de securitate din ce în ce mai volatil.”

Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 24%, până la 109 miliarde de dolari în 2023, marcând o creștere de 57% față de 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea.

În 2023, cheltuielile militare ale Rusiei reprezentau 16% din totalul cheltuielilor guvernamentale, iar povara sa militară (cheltuielile militare ca pondere din produsul intern brut, PIB) a fost de 5,9%.

Ucraina a fost al optulea cel mai mare cheltuitor în 2023, după o creștere a cheltuielilor de 51%, ajungând la 64,8 miliarde de dolari. Acest lucru a dat Ucrainei o povară militară de 37% și a reprezentat 58% din totalul cheltuielilor guvernamentale.

Cheltuielile militare ale Ucrainei în 2023 au fost cu 59% mai mari decât cele ale Rusiei. Ucraina a primit, de asemenea, cel puțin 35 de miliarde de dolari în ajutor militar în cursul anului, inclusiv 25,4 miliarde de dolari din SUA. Combinate, acest ajutor și propriile cheltuieli militare ale Ucrainei au fost echivalente cu aproximativ 91% din cheltuielile Rusiei.

Lumea se așteaptă la un război mondial

SUA rămân principalul cheltuitor al NATO, dar în 2023, cei 31 de membri NATO au reprezentat 1341 de miliarde de dolari, egal cu 55% din cheltuielile militare ale lumii.

Cheltuielile militare ale SUA au crescut cu 2,3%, ajungând la 916 miliarde de dolari în 2023, reprezentând 68% din totalul cheltuielilor militare ale NATO. În 2023, majoritatea membrilor europeni NATO și-au majorat cheltuielile militare. Cota lor combinată din totalul NATO a fost de 28%, cea mai mare din ultimii zece ani. Restul de 4% au venit din Canada și Turcia.

„Pentru statele europene NATO, ultimii doi ani de război din Ucraina au schimbat fundamental perspectiva securității”, a declarat Lorenzo Scarazzato, cercetător la Programul SIPRI de cheltuieli militare și producție de arme. „Această schimbare a percepției amenințărilor se reflectă în ponderea crescândă a PIB-ului care este direcționată către cheltuielile militare, ținta NATO de 2% fiind văzută din ce în ce mai mult ca o bază de referință, mai degrabă decât un prag de atins.”

La un deceniu după ce membrii NATO s-au angajat oficial să cheltuiască 2% din PIB pentru armată, 11 din 31 de membri NATO au atins sau au depășit acest nivel în 2023 – cel mai mare număr de când a fost luat angajamentul. Un alt obiectiv – de a direcționa cel puțin 20% din cheltuielile militare către „cheltuielile cu echipamente” – a fost îndeplinit de 28 de membri NATO în 2023, față de 7 în 2014.

Cheltuielile militare în creștere ale Chinei sporesc cheltuielile vecinilor. China, al doilea cel mai mare cheltuitor militar din lume, a alocat armatei 296 de miliarde de dolari în 2023, o creștere de 6,0% față de 2022, reprezentând jumătate din totalul cheltuielilor militare în regiunea Asia și Oceania. Câțiva dintre vecinii Chinei și-au legat propriile creșteri ale cheltuielilor de creșterea cheltuielilor militare ale Chinei.

Japonia a alocat armatei 50,2 miliarde de dolari în 2023, ceea ce a fost cu 11% mai mult decât în 2022. Cheltuielile militare ale Taiwanului au crescut, de asemenea, cu 11% în 2023, ajungând la 16,6 miliarde de dolari.

Războiul din Orientul Mijlociu alimentează cea mai mare creștere a cheltuielilor din ultimul deceniu
Cheltuielile militare estimate în Orientul Mijlociu au crescut cu 9,0%, până la 200 de miliarde de dolari în 2023. Aceasta a fost cea mai mare rată anuală de creștere din regiune observată în ultimul deceniu.

Cheltuielile militare ale Israelului – a doua ca mărime din regiune după Arabia Saudită – au crescut cu 24%, ajungând la 27,5 miliarde de dolari în 2023. Creșterea cheltuielilor a fost determinată în principal de ofensiva pe scară largă a Israelului în Gaza, ca răspuns la atacul Hamas asupra sudului Israelului. în octombrie 2023.

„Creșterea semnificativă a cheltuielilor militare în Orientul Mijlociu în 2023 a reflectat schimbarea rapidă a situației din regiune – de la încălzirea relațiilor diplomatice dintre Israel și mai multe țări arabe în ultimii ani până la izbucnirea unui război major în Gaza și temerile de un conflict la nivel regional’, a declarat Diego Lopes da Silva, cercetător principal în cadrul programului SIPRI de cheltuieli militare și producție de arme.

Iranul a fost al patrulea cel mai mare cheltuitor militar din Orientul Mijlociu în 2023, cu 10,3 miliarde de dolari. Potrivit datelor disponibile, ponderea cheltuielilor militare alocate Corpului Gărzii Revoluționare Islamice a crescut de la 27% la 37% între 2019 și 2023.

India a fost al patrulea cel mai mare cheltuitor militar la nivel global în 2023. La 83,6 miliarde de dolari, cheltuielile sale militare au fost cu 4,2% mai mari decât în 2022.

Cea mai mare creștere procentuală a cheltuielilor militare de către orice țară în 2023 a fost observată în Republica Democrată Congo (+105 la sută), unde a existat un conflict prelungit între guvern și grupurile armate nestatale. Sudanul de Sud a înregistrat a doua cea mai mare creștere procentuală (+78 la sută) pe fondul violenței interne și a contagiilor din războiul civil sudanez.

Cheltuielile militare ale Poloniei, a 14-a cea mai mare din lume, au fost de 31,6 miliarde de dolari, după ce au crescut cu 75% între 2022 și 2023 – de departe cea mai mare creștere anuală a oricărei țări europene.

Vezi si alte articole...