miercuri, iunie 19, 2024

Rusia a trecut la bombe teleghidate în Ucraina. Distrugerile sunt masive

ExterneRusia a trecut la bombe teleghidate în Ucraina. Distrugerile sunt masive

Rusia a început să folosească o puternică bombă aeriană care a decimat apărarea ucraineană şi a înclinat balanţa pe linia frontului. A făcut acest lucru transformând o armă de bază din epoca sovietică într-o bombă teleghidată, care poate provoca un crater de 15 metri lăţime.

Rusia a trecut la bombe teleghidate în Ucraina. Este vorba despre renumita bombă FAB-1500. În esenţă, este o armă de 1,5 tone, din care aproape jumătate este compusă din explozibili puternici. Ea este lansată de sus, de pe avioane de vânătoare, de la o distanţă de 60-70 de kilometri.

Rusia a trecut la bombe teleghidate în Ucraina

Rusia folosește bombe FAB-1500 trecând la o altă etapă a războiului din Ucraina. Cu aceste bombe provoacă distrugeri masive înainte de a încerca să cucerească un teritoriu.

Rusia

Videoclipuri recente de pe liniile de luptă din regiunea Doneţk au ilustrat puterea imensă a acestor bombe. Au lovit centrale termice, fabrici şi blocuri turn. De asemenea, și locuri de unde ucrainenii îşi coordonează, în general, apărarea.

FAB-1500 este dirijată spre ţintă printr-un sistem de ghidare şi aripi detaşabile care îi permit să planeze spre ţintă. Joseph Trevithick, care a scris despre dezvoltarea bombei pentru TheWarZone, spune că acestea „oferă pentru multe dintre avioanele tactice ale Rusiei o nouă opţiune de lovitură, mult mai distructivă, care îi ajută, de asemenea, pe piloţi să stea mai departe de apărarea inamicului”.

Rusia

De ce folosesc FAB-1500

Un soldat din cadrul Brigăzii 46 Aeromobile din Ucraina, a declarat pentru CNN că anterior, ruşii bombardau doar cu artilerie.

„Acum, orcii (ruşii) au ocupat oraşul mai agresiv şi au început să folosească mijloace ale forţelor aeriene, în special FAB-1500. De ce folosesc FAB-1500? Pentru că pagubele produse de acesta sunt foarte grave. Dacă supravieţuieşti, garantat vei avea o contuzie”, a explicat soldatul ucrainean.

„Pune multă presiune asupra moralului soldaţilor. Nu toţi băieţii noştri pot rezista. Deşi erau mai mult sau mai puţin obişnuiţi cu FAB-500 până acum, FAB-1500 este un iad”, a spus ucraineanul.

Armata rusă folosește intens aceste bombe în ofensiva din regiunea Doneţk
Utilizarea bombelor FAB a devenit pentru Rusia un element esenţial în ofensiva rusă din regiunea Doneţk. În special pentru a pune la pământ apărarea ucraineană.

„În ajunul şi în timpul bătăliei de la Avdiivka au fost lansate sute de bombe aeriene în câteva zile. Au fost folosite 250 de astfel de bombe în direcţia Avdiivka în doar 48 de ore”. Mărturia a fost făcută de a Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene.

Rusia

Rusia se dolosește de „bombe stupide” din epoca sovietică

FAB-1500 este cea mai puternică dintr-o familie de „bombe stupide” din epoca sovietică. Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra, a explicat:

„În timp ce fabricarea kiturilor de planare este mai elaborată, pachetul exploziv de bază este ceva ce au în număr foarte mare”.

Aşadar, Rsusia are o putere de foc foarte mare. Așa crește numărul victimelor ucrainene.

„Aceasta nu este o transformare ieftină sau rapidă, dar totuşi este mult mai puţin decât milioanele de dolari cât costă o rachetă. Sunt câţiva bănuţi în comparaţie cu o rachetă”, a mai declarat Ihnat, potrivit CNN.

Vezi si alte articole...