luni, aprilie 15, 2024

Rusia monitorizează baza de la Kogălniceanu. De ce se tem oficialii de la Moscova

ActualitateRusia monitorizează baza de la Kogălniceanu. De ce se tem oficialii de la Moscova

Rusia spune că monitorizează baza militară NATO din România, Mihail Kogălniceanu. Conform Ministerului rus de Externe, „Alianța Nord-Atlantică” este suspectată(n.r. de Kremlin) că se pregătește să atace Moscova. De altfel, România nu este singurul stat NATO aflat pe lista „neagră” a Rusiei, ci și Polonia, toate statele baltice care își întăresc structurile militare.

Rusia monitorizează baza militară NATO din România. De ce se tem oficialii de la Moscova

Rusia

„Extinderea bazei aeriene din România este încă o dovadă că blocul nord-atlantic își continuă militarizarea neîngrădită a Europei de Est și a regiunii Mării Negre. Toate acestea au ca scop pregătirea aliaților blocului pentru o potențială ciocnire cu țara noastră, a transmis Ministerul rus de Externe, potrivit Reuters.

Ministerul de Externe al Rusiei susține că „o consolidare accelerată a potențialului de coaliție are loc și în Polonia și în statele baltice”. Aceste mișcări sunt percepute, de către Federația Rusă, ca fiind„ provocatoare”

Baza Mihail Kogălniceanu va deveni cea mai importantă structură NATO din Europa

Rusia

Autoritățile române au declarat că au început construcția celei mai mari baze NATO din Europa. Costurile construcțiilor se ridică la 2.5 miliarde de euro. Conform Ministerului Apărării vor fi găzduiți peste 10.000 de soldați ai Alianței și familiile acestora. Noua bază NATO de la Kogalniceanu va avea dimensiunile unui mic oraș, și se va întinde pe o suprafață de aproape 3000 de hectare. Lucrările ar urma să se desfășoare până în anul 2040 iar cand vor fi încheiate, baza de la Constanța va fi mai mare decât cea de la Ramstein, din Germania, menționează sursa citată.

NATO poate intra, staţiona sau tranzita România în 2024, pentru a pregăti sau desfășura operații militare, dacă va fi cazul, a aprobat Parlamentul, în urma scrisorii transmisă de șeful statului, Klaus Iohannis.

În cazul unei crize majore de securitate, cu posibile implicaţii asupra independenţei şi suveranităţii naţionale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a Forţei de răspuns a NATO, cu capacitate de reacţie foarte ridicată – VJTF, în scopul dezamorsării crizei şi descurajării escaladării acesteia se arată în informarea transmisă de președintele Iohannis Parlamentului.

Vezi si alte articole...