sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Rusia și China „atacă” împreună zona Arctică cu nave și bombardiere. Cum își apără SUA interesele?

ExterneRusia și China „atacă” împreună zona Arctică cu nave și bombardiere. Cum își apără SUA interesele?

Rusia și China au început pentru prima dată să desfășoare operațiuni comune în Arctica, intensificându-și dramatic activitatea într-o parte a lumii în care SUA și Rusia împart o graniță maritimă, a declarat joi unul dintre comandanți Pazei de Coastă americane.

Rusia și China au început pentru prima dată să desfășoare operațiuni comune în Arctica, intensificându-și dramatic activitatea într-o parte a lumii în care SUA și Rusia împart o graniță maritimă, a declarat joi unul dintre comandanți Pazei de Coastă americane.

Viceamiralul Peter Gautier, comandant adjunct pentru operațiuni, a declarat că Paza de Coastă a sesizat faptul că Paza de Frontieră Rusă și Paza de Coastă Chineză au efectuat o patrulare comună în Marea Bering, într-un semn îngrijorător de colaborare, conform stripes.com.

„Aceasta este o premieră care ne spune doar că cooperarea lor în Arctica se extinde”, a declarat Gautier în cadrul unei audieri în fața unei comisii a Comitetului pentru Transporturi și Infrastructură al Camerei care supraveghează Paza de Coastă și transportul maritim.

Luna trecută, Paza de Coastă a comunicat că a reperat patru nave rusești și chineze care se deplasau la 440 de mile sud-vest de Insula Sfântul Laurențiu, o parte din Alaska. Cele două nave chinezești au fost văzute în cel mai nordic punct în care Paza de Coastă a observat vreodată nave chinezești. China s-a declarat un „stat aproape arctic”.

Rusia și China „atacă” împreună zona Artică cu nave și bombardiere. Cum își apără SUA interesele?

Însă Rusia, cu o cincime din masa sa terestră la nord de Cercul Polar Arctic, este cea care a luat măsuri agresive pentru a militariza Arctica și pentru a revendica rutele maritime și rezervele de energie care se așteaptă să se deschidă pe măsură ce schimbările climatice topesc gheața din regiune.

China se alătură din ce în ce mai mult acestor eforturi, pe măsură ce țările adâncesc un parteneriat menit să conteste dominația geopolitică a Statelor Unite.

În iulie, bombardiere cu rază lungă de acțiune chineze și rusești au patrulat împreună în apropiere de Alaska pentru prima dată, determinând SUA și Canada să își trimită avioanele de vânătoare în semn de apărare.

Prea puține spărgătoare de gheață

Gautier a declarat că Paza de Coastă încearcă să își consolideze propria prezență în Arctica, dar lipsa de resurse, în special a navelor spărgătoare de gheață care pot naviga prin apele acoperite de gheață, a pus SUA într-un dezavantaj semnificativ.

Statele Unite au doar două spărgătoare de gheață operaționale: spărgătorul de gheață mediu USCGC Healy și spărgătorul de gheață greu USCGC Polar Star, care și-a depășit de mult durata de viață.

Un al doilea spărgător de gheață greu, USCGC Polar Sea, a fost scos din serviciu din 2010 din cauza unei defecțiuni la motor. Flota americană pălește în comparație cu cea a Rusiei și a Chinei. Rusia operează 55 de spărgătoare de gheață, inclusiv 18 spărgătoare de gheață militare, iar China are două spărgătoare de gheață medii și două grele și intenționează să construiască mai multe.

Paza de Coastă se străduiește să reducă decalajul. Un program de aproape 12 miliarde de dolari pentru achiziționarea a trei spărgătoare de gheață grele, cu prima livrare programată pentru acest an, dar contractul este întârziat și acum nu se așteaptă să producă un spărgător de gheață până în 2031.

Vezi si alte articole...