joi, mai 23, 2024

Rusia şi China se aliază împotriva Occidentului şi acuză că li se blochează dezvoltarea

ExterneRusia şi China se aliază împotriva Occidentului şi acuză că li se blochează dezvoltarea

”Ministrul rus Serghei Lavrov l -a felicitat pe colegul său chinez pentru recenta numire şi i-a urat succes în noul său post”, a transmis Ministerul rus de Externe printr-un comunicat. Rusia şi China se aliază împotriva Occidentului.

Rusia și China, împotriva Occidentului. Cei doi au condamnat politica Washingtonului și a aliaților săi de impunere a „hegemoniei” în lume şi de provocare a ”confruntării” cu Rusia şi China.

Serghei Lavrov și Quin (care a fost ambasador al Chinei în SUA) au mai vorbit despre ingerința în afacerile interne ale celor două țări și despre încercările Occidentului de a le opri dezvoltarea prin sancțiuni și alte ”metode ilegitime”.

”Moscova şi Beijingul au constatat identitatea poziţiilor lor asupra problemelor mondiale”, a mai comunicat MAE rus, adăugând și că Serghei Lavrov l-a invitat pe omologul său chinez să efectueze o vizită la Moscova.

La finele anului 2022, în urma unei întrevederi prin videoconferință pe care președintele Vladimir Putin a avut-o cu omologul său chinez Xi Jinping, Kremlinul a anunțat că președintele chinez va efectua o vizită în Rusia în această primăvară. În cadrul acelei discuții, liderul de la Kremlin a spus că ”cele mai bune din istorie şi un model de cooperare între marile puteri ale secolului al XXI-lea”.

Anunțul a venit chiar înainte de ajunul Anului Nou

Vestea a venit chiar cu o zi înaintea ajunului Anului Nou, pe 30 decembrie 2022. Atunci, Vladimir Putin a anunțat că se aşteaptă ca președintele Chinei, Xi Jinping, să efectueze o vizită de stat la Moscova în primăvară.

În cadrul declaraţiilor introductive, Vladimir Putin a subliniat faptul că relaţiile dintre Rusia şi China sunt tot mai importante ca factor de stabilizară, precizând, totodată, că Guvernul de la Moscova vizează aprofundarea cooperării militare dintre Rusia și China.

„Vă aşteptăm, dragă domnule preşedinte, dragă prietene, vă aşteptăm în primăvara anului viitor într-o vizită de stat la Moscova. Vizita va demonstra lumii cât de apropiate sunt relaţiile ruso-chineze”, i-a spus Vladimir Putin lui Xi Jinping, potrivit informațiilor transmise de către televiziunea de stat din Rusia, citate de către agenția de presă Reuters.

Alocuţiunea lui Vladimir Putin de la începutul videoconferinţei sale cu președintele Chinei a durat aproximativ opt minute.

Xi Jinping a zis că țara sa este pregătită să sporească cooperarea strategică cu Rusia în condiţiile a ceea ce el a numit „o situaţie dificilă” în lume în general.

„În faţa unei situaţii internaţionale dificile şi ambigue, suntem pregătiţi să intensificăm cooperarea strategică cu Rusia, să ne oferim reciproc oportunităţi de dezvoltare şi să fim parteneri globali în beneficiul naţiunilor noastre şi în interesul stabilităţii în întreaga lume”, a declarat președintele Chinei.

Potrivit sursei citate anterior, vizita sa la Moscova ar fi o manifestare publică de solidaritate din partea Guvernului de la Beijing, pe fondul campaniei militare eşuate a Rusiei în Ucraina.

Vezi si alte articole...