sâmbătă, iunie 22, 2024

Lidl, planuri mari în România. Ce vrea să facă rețeaua de magazine

Retailerul german Lidl, principalul jucător pe piața...

Cod roșu de caniculă. Urmează un weekend incendiar. Hartă emisă de ANM

Alertă de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie(ANM)...

Rușii au vrut să-l asasineze pe Volodimir Zelenski. Șeful CIA a mers la Kiev pentru a-l informa

ExterneRușii au vrut să-l asasineze pe Volodimir Zelenski. Șeful CIA a mers la Kiev pentru a-l informa

Abia acum a fost dezvăluit adevărul! Înainte de invazia militară rusă în Ucraina, care a debutat pe 24 februarie, rușii au vrut să-l asasineze pe Volodimir Zelenski. Șeful CIA a mers atunci la Kiev pentru a-l informa pe Zelenski în acest sens.

Șeful serviciului secret american CIA, Bill Burns, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei călătorii secrete la Kiev înainte de invazia rusă declanșată la 24 februarie, pentru a-l informa că rușii complotau pentru a-l asasina.

Ucraina era obișnuită cu amenințări din partea Rusiei

La acea vreme, în luna ianuarie 2022, șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski respinsese ideea că rușii ar fi efectuat o invazie neprovocată a Ucrainei și sugera că avertismentele publice ale SUA creau „panică”, a notat Chris Whipple în cartea sa recent publicată întitutlată „The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House”, potrivit Business Insider.

Liderul de la Kremlin era neobișnuit ca SUA să dezvăluie public astfel de informații, sugerând că Washingtonul era încrezător în evaluarea sa cu privire la intențiile Moscovei. Însă, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să înceapă invazia militară în Ucraina, Zelenski și-a exprimat îngrijorarea că astfel de avertismente ar avea un impact negativ asupra economiei ucrainene. De asemenea, acesta a subliniat că Ucraina era obișnuită cu amenințări din partea Rusiei.

„Burns venise să îl pună la punct cu realitatea.”, iar directorul CIA i-a împărtășit faptul că forțele speciale de la Moscova veneau după Zelenski, a scris Whipple, adăugând că președintele Joe Biden i-a spus lui Burns „să îi împărtășească detalii precise despre comploturile rusești”.

„Acest lucru i-a atras imediat atenția lui Zelenski; el a fost luat prin surprindere, a fost înmărmurit de aceste vești.”, a relatat autorul în cartea sa, care va fi lansată pe 17 ianuarie.

Rusia a invadat Ucraina în luna următoare, lansând astfel cel mai mare conflict militar din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. De atunci, oficialii ucraineni au vorbit intens despre faptul că Zelenski a supraviețuit mai multor tentative de asasinat din partea Rusiei. Dar Whipple, autorul care l-a intervievat pe Burns, oferă cititorilor o imagine a modului în care i-au fost prezentate mizele liderului de la Kiev, în timp ce acesta încerca să respingă avertismentele SUA privind o invazie iminentă.

„Informațiile erau atât de detaliate încât ar fi ajutat forțele de securitate ale lui Zelenski să zădărnicească două încercări separate ale Rusiei de a-l ucide.”, a scris el. După cum s-a raporta, șeful CIA a împărtășit, de asemenea, o „schiță a planului de invazie al lui Putin” în timpul vizitei de la Kiev pentru a-l ajuta pe Zelenski să se pregătească. Acesta a atenționat asupra planurilor rusești de a ataca aeroportul Antonov la nord de Kiev și de a-l folosi ca zonă de pregătire pentru un asalt asupra Kievului.

Whipple a menționat că majoritatea interviurilor pentru cartea sa au fost pe „fond profund”, ceea ce însemna că putea folosi informațiile, dar a fost de acord să nu citeze direct sursele fără permisiunea acestora.

Vezi si alte articole...