luni, mai 6, 2024

S-a votat! Centura Verde București – Ilfov a fost înscrisă în noul Cod Silvic

Din OrasS-a votat! Centura Verde București – Ilfov a fost înscrisă în noul Cod Silvic

Centura Verde București – Ilfov a fost introdusă în noul Cod Silvic, proiectul fiind votat în unanimitate de către comisiile reunite pentru mediu și pentru păduri ale Senatului în 23 aprilie.

Ministerul Mediului susține această inițiativă alături de parlamentari din diferitele spectre politice. Centura Verde București-Ilfov reprezintă un proiect de sănătate publică crucial, având o puternică dimensiune socială și antipoluare, precum și un impact semnificativ în reducerea efectelor schimbărilor climatice.

Cu un an în urmă, pe 12 aprilie 2023, proiectul a fost inițial propus Parlamentului sub forma unei legi, obținând inițial sprijin bipartisan și atrăgând co-inițiatori din toate partidele. Până în prezent, în comisiile anterioare din Camera Deputaților, organismul decizional, proiectul a fost votat de fiecare dată în unanimitate. De asemenea, anterior, proiectul a fost adoptat cu unanimitate și de Senat, și a trecut cu unanimitate și de comisiile acestuia.

La data de 12 aprilie 2024, când s-a împlinit un an de la începutul procesului, Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde” a prezentat textul inițial al proiectului de lege sub forma unor amendamente la noul cod silvic. Acest text a fost elaborat în colaborare și a fost convenit în forma sa finală împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind adoptat în unanimitate de către comisiile reunite pentru mediu și pentru păduri ale Senatului pe 23 aprilie, conform antena3.ro.

În plus, în aceeași zi, comisiile au votat în unanimitate și pentru accesul liber în pădure în scopuri recreative, o temă recentă care a generat ample dezbateri în spațiul public.

Declarația Ministerului Mediului:

„Sunt bucuros că astăzi marcăm un moment important în vederea adoptării noului Cod Silvic. Este o victorie semnificativă pentru noi, deoarece toate măsurile relevante pe care le-am propus au fost agreate de colegii senatori: confiscarea mijloacelor de transport folosite în comiterea de ilegalități, accesul liber și necondiționat în pădurile din #România și reglementarea conflictului de interese în sectorul silvic. Pe lângă cele menționate, noul Cod silvic aduce multe noutăți. Acesta actualizează situația pădurilor din România cu legislația europeană, cu strategia națională pentru păduri 2030, cu strategia europeană pentru păduri și până la urmă, asigură cadrul legal pentru o mai bună #digitalizare a transportului de masă lemnoasă, pentru a armoniza modul în care exploatăm pădurea și trecem de la modul convențional, la rolul de mediu al pădurii și la rolul social al pădurii”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.

Vezi si alte articole...