miercuri, mai 29, 2024

S-au găsit marii evazioniști: Antifrauda a intrat în forță în comercianții stradali neautorizați

MedicalS-au găsit marii evazioniști: Antifrauda a intrat în forță în comercianții stradali neautorizați

Practicanții comerțului stradal au fost luați la țintă de către agenții de la Antifraudă. Aceștia au împărțit cu dărnicie amenzi de peste 35 de milioane de lei în acțiunile de combatere a unor activități comerciale ilicite, potrivit Profit.ro.

Sunt vizați pe de o parte cei care desfășoară comerț neautorizat, cum sunt persone care ocupa domeniul public pentru a vinde bunuri, dar și cei care nu dețin documente pentru marfă, aici intrând diverse, de la marfa din piețe, la comerț cu televizoare, cherestea etc.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale se fac de către persoanele împuternicite din cadrul ANAF și Autorității Vamale Române, precum și de către persoanele împuternicite din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Guvernul a reintrodus pe finalul anului trecut, o serie de măsuri împotriva activităților comerciale ilicite.

Măsuri împotriva activităților comerciale ilicite S-au reintrodus anumite prevederi din Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, abrogată în 2020, cu scopul instituirii unui nou instrument util autorităților fiscale în combaterea evaziunii fiscale și descurajarea activităților comerciale ilicite.

Noile măsuri au intrat în vigoare în 15 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, adică la 11 noiembrie 2023. Astfel, potrivit acestor măsuri, s-a creat un cadru de acțiune împotriva activităților economice ilicite (activitate economică desfășurată de către persoane neînregistrate fiscal conform prevederile legale cât și activitate economică desfășurată cu bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență), prin care organele competente din cadrul ANAF și din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, pot dispune:

măsura indisponibilizării bunurilor a căror proveniență nu este dovedită pentru o perioadă de 24 ore;

măsura confiscării, dacă nu sunt aduse documente de proveniență a bunurilor în termen de 24 ore;

măsura suspendării activității;

sesizarea organelor de urmărire penală Măsura vizează bunurile a căror proveniență nu este dovedită prin facturi, avize de însoțire a mărfii, documente vamale sau alte documente care stau la baza înregistrării în Contabilitate și sunt asimilate acestor bunuri și numerarul și substitutele de numerar.

Vezi si alte articole...