duminică, mai 26, 2024

Sam Bankman-Fried a pledat marţi nevinovat în instanţa federală din New York, pentru opt acuzaţii legate de falimentul FTX

EconomieSam Bankman-Fried a pledat marţi nevinovat în instanţa federală din New York, pentru opt acuzaţii legate de falimentul FTX

Fostul miliardar este acuzat de conspiraţie pentru a comite fraudă electronică şi fraudă a valorilor mobiliare, acuzaţii individuale de fraudă a valorilor mobiliare şi fraudă electronică, spălare de bani şi conspiraţie pentru evitarea reglementărilor privind finanţarea campaniei.

Bankman-Fried a sosit la tribunal într-un SUV negru şi a fost înconjurat de camere de filmare. Aglomeraţia a fost atât de mare încât mama lui Bankman-Fried nu a putut să iasă din vehicul, căzând pe trotuarul ud, în timp ce camerele de luat vederi se grăbeau să-l zărească pe fiul ei.

Bankman-Fried a fost transportat de securitate prin mulţime şi în tribunal în câteva clipe, iar fotografii s-au străduit să îi facă loc.

La începutul zilei, avocaţii Bankman-Fried au depus o moţiune pentru a proteja numele a două persoane care au garantat buna purtare a lui Bankman-Fried cu o cauţiune. Aceştia au susţinut că vizibilitatea cazului şi a inculpatului reprezintă deja un risc pentru părinţii lui Bankman-Fried şi că garanţii nu ar trebui să fie supuşi aceluiaşi control.

Judecătorul Lewis Kaplan a aprobat moţiunea în instanţă.

Bankman-Fried s-a întors în SUA din Bahamas pe 21 decembrie, iar a doua zi a fost eliberat pe o garanţie de recunoaştere de 250 de milioane de dolari, garantată cu casa familiei sale din California.

Procurorii federali au anunţat, de asemenea, lansarea unui nou grup operativ pentru recuperarea activelor victimelor, ca parte a unei investigaţii în curs referitoare la Bankman-Fried şi prăbuşirea FTX.

”Districtul de Sud din New York lucrează non-stop pentru a răspunde la implozia FTX”, a declarat procurorul american Damian Williams, într-o declaraţie de marţi.

Procuratura SUA pentru SDNY a susţinut că Bankman-Fried a folosit active ale clienţilor în valoare de 8 miliarde de dolari pentru achiziţii imobiliare extravagante şi proiecte de vanitate, inclusiv drepturi de denumire a stadioanelor şi donaţii politice de ordinul milioanelor de dolari.

Procurorii federali au construit rechizitoriul împotriva lui Bankman-Fried cu o viteză neobişnuită, îmbinând acuzaţiile penale împotriva tânărului de 30 de ani în câteva săptămâni.

Acuzaţiile federale au venit alături de plângeri de la Commodity Futures Trading Commission şi de la Securities and Exchange Commission-SEC (Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare).

Ei au fost asistaţi de doi dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Bankman-Fried, Caroline Ellison, fostul CEO al fondului său speculativ Alameda Research, şi Gary Wang, care a co-fondat FTX cu Bankman-Fried.

Ellison, în vârstă de 28 de ani, şi Wang, în vârstă de 29 de ani, au pledat vinovaţi pe 21 decembrie.

Acordurile lor de pledoarie cu procurorii au venit după speculaţii ample că Ellison, fosta parteneră romantică a lui Bankman-Fried, a cooperat cu anchetele federale.

Un alt fost director FTX, Ryan Salame, se pare că a alertat pentru prima dată autorităţile de reglementare despre presupuse fapte greşite în interiorul FTX.

Salame, un fost co-CEO la FTX, a semnalat ”posibila manipulare greşită a activelor clienţilor” autorităţilor de reglementare din Bahamas, cu două zile înainte ca bursa cripto să depună cerere de protecţie în caz de faliment, potrivit unui dosar al Comisiei de Valori Mobiliare din Bahamas.

Bankman-Fried este acuzat de autorităţile federale de aplicare a legii şi de autorităţile financiare de reglementare că a comis ceea ce SEC a numit una dintre cele mai mari şi mai extinse fraude din istoria recentă.

Căderea sa uluitoare a fost precipitată de un raport care a ridicat întrebări cu privire la natura bilanţului fondului său speculativ.

 În săptămânile de la declararea falimentului FTX din Delaware, din 11 noiembrie, a fost expusă amploarea abuzurilor corporative.

CEO-ul înlocuitor, John J. Ray, a spus că a existat ”un eşec complet al controlului corporativ”.

Bankman-Fried a fost pus sub acuzare la tribunalul federal din New York pe 9 decembrie şi a fost arestat de forţele de ordine din Bahamas la cererea procurorilor americani pe 12 decembrie.

 

Vezi si alte articole...