joi, aprilie 25, 2024

„Se văd din satelit tancurile lui Putin, cum să nu vezi gunoaiele?”. Bucureștenii care au găsit pe hărțile Google cum utilajele Primăriei Sectorului 3 îngropau deșeuri 

Din Oras„Se văd din satelit tancurile lui Putin, cum să nu vezi gunoaiele?”. Bucureștenii care au găsit pe hărțile Google cum utilajele Primăriei Sectorului 3 îngropau deșeuri 

În luna mai, comisarii Gărzii de Mediu au descoperit „indicii” că în stația de sortare de la Cățelu, despre care Libertatea a scris în mod repetat în ultimii trei ani, s-au îngropat deșeuri. După mai multe plângeri penale, reclamații de la localnici și mai multe episoade în ziar, locația a fost închisă. Doar că acțiunea e vizibilă din satelit, nu sunt doar „indicii”, susțin cetățenii din vecini, care lansează o provocare: „hărțile Google pot surprinde des astfel de imagini, autoritățile au arma asta”.

Perioada Sărbătorilor vine la pachet cu deșeuri îngropate în jurul și chiar pe teritoriul Bucureștiului. Libertatea a publicat imagini din apropierea fostei stații de sortare a deșeurilor de la Cățelu, unde grămezi de pământ amestecat cu gunoaie prezentau semne clare de incendiere.

„Problema noastră este când le aducem dovezi și nu se întâmplă nimic”

Un video cu utilaje îngropând gunoaie în același loc fusese trimis anterior și la Garda de Mediu – Comisariatul Municipiului București. Responsabilii statului n-au putut însă identifica zona, menționând că în imagini erau un teren de sport și o seră.

„Asta arată că au utilizat Google Maps, care are o versiune mai veche a hărții prin satelit, și nu Google Earth, care înglobează versiuni recente cu zona, care cuprindeau și terenurile de sport proaspăt inaugurate de Primăria Sectorului 3”, spune unul dintre cei care documentează zonele în care se îngroapă ori se ard gunoaie.

El și alte persoane spun că fac asta în calitate de cetățeni și nu se numesc activiști. „Până la urmă, înțelegem că oamenii au nevoie de ajutor. Problema noastră este când le aducem dovezi și nu se întâmplă nimic”, spune un altul.

Gunoaie aruncate și îngropate în apropiere de fosta stație de sortare de la Cățelu

Cum se vede îngroparea deșeurilor din satelit

Ei spun că hărțile din satelit folosite de Google nu ajută doar la identificarea anumitor zone, ci cuprind imagini care-i prind în flagrant delict chiar pe cei care îngroapă deșeuri.

Un exemplu concret fiind la doar 20 de metri distanță de noua groapă de gunoi, în fosta stație de sortare de lângă satul ilfovean Cățelu.

Aici, în luna mai a anului 2022, comisarii Gărzii de Mediu au găsit „indicii clare” că au fost îngropate mai multe tipuri de deșeuri, de construcții, plastic și lemn.

Sursele ziarului susțin că, pe lângă ce s-a găsit la fața locului, plângerea este acoperită și de fotografiile din satelit. Imagini în care utilajele Primăriei Sectorului 3 sunt surprinse îngropând gunoaiele chiar în curtea stației de sortare.

<strong>Imaginile sunt din iulie 2021. Dar și din imaginile din martie 2021 se poate observa cum se pregătește terenul pentru a îngropa gunoaie, pământul este îndepărtat din unele zone. Ulterior, cele din august 2022 arată că peste zona unde au fost îngropate deșeuri a crescut vegetație.</strong><br>

Sfaturile oamenilor care caută gunoaie prin satelit

„Se văd din satelit tancurile lui Putin, cum să nu vezi gunoaiele?” este întrebarea retorică a altui bucureștean din sectorul 3.

El se referă la imaginile din februarie 2022, înainte de invazia rusă, când Rusia intensifica mobilizarea militară de lângă Ucraina, iar mișcările erau surprinse din satelit. 

Acum, oamenii care „vânează” gunoaiele aruncate în București și pe câmpurile de lângă oraș spun că Google Earth e o sursă de inspirație.

„Hărțile Google pot surprinde des astfel de imagini, autoritățile au arma asta. E o dovadă evidentă, indubitabilă. Chiar dacă în cele din urmă verifici la fața locului, ai măcar un punct de pornire.

Iar sfatul nu este doar pentru autorități. Este și pentru localnici. Dacă au bănuieli că într-o zonă se îngroapă gunoaie, pot verifica pe hărțile din Google Earth, care pot fi derulate și în trecut. În unele zone există o mulțime de versiuni”, conchid sursele ziarului.

Vezi si alte articole...