duminică, iulie 14, 2024

Sectorul imobiliar și al construcțiilor a atras investiții străine de circa 1,2 miliarde euro

ImobiliareSectorul imobiliar și al construcțiilor a atras investiții străine de circa 1,2 miliarde euro

Sectorul imobiliar și al construcțiilor din România a atras anul trecut investiții străine directe (ISD) de circa 1,2 miliarde de euro, astfel că ponderea acestui segment în soldul total al ISD a ajuns în 2022 de 17,2%, relevă datele BNR.

În aceste condiții, imobiliarele și construcțiile reprezintă al treilea cel mai mare receptor de capital străin din România, după industria prelucrătoare (39,2% din sold) și comerțul (17,7%).

Soldul investițiilor străine directe din sectorul construcții și tranzacții imobiliare a ajuns la finalul anului 2022 la 18,59 miliarde de euro, înregistrând a treia cea mai mare creștere dintre toate sectoarele economice în 2022.rde de euro).

În intervalul 2013-2022, cele patru sectoare majore de activitate care domină soldul investițiilor străine directe au contribuit cu 92,8 la sută la creșterea totală a acestuia.

În valoare absolută, industria a consemnat o creștere de 13,138 miliarde euro (cu 45,3% mai mult decat la 31 decembrie 2013), comerțul 12,7 miliarde euro (+198,8%), construcții și tranzacții imobiliare, 12,3 miliarde euro (+196,5%) și intermedieri financiare și asigurări, 5,7 miliarde euro (+66,8%).

Și din punct de vedere al repartizării soldului investițiilor străine directe în intreprinderi greenfield pe principalele activități economice, sectorul construcțiilor și imobiliarelor se plasează în top, cu 18,2% din sold.

Creșterea fluxului net al ISD în sectorul construcțiilor și al tranzacțiilor imobiliare s-a reflectat și în evoluția stocului de spații imobiliare moderne, investitorii străini deținând mai mult de 70% din stocul total de astfel de spații.

Anul trecut au fost construite proiecte imobiliare de birouri, retail, industrial și logistică în suprafață totală de circa 1,1 milioane de metri pătrați la nivel național, conform datelor Cushman & Wakefield Echinox.

Având în vedere proiectele finalizate anul acesta, și cele care urmează să fie livrate până la finalul anului, stocul de spații moderne va depăși nivelul de 15,5 milioane de metri pătrați.

CITEȘTE ȘI: Companiile rămân optimiste în privința planurilor de investiții străine directe

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESS| ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

Vezi sursa originala: Moneybuzz.ro

Vezi si alte articole...