vineri, aprilie 19, 2024

Tehnici moderne de intervenție pentru controlul și ameliorarea durerilor articulare

Continut SposorizatTehnici moderne de intervenție pentru controlul și ameliorarea durerilor articulare

Din ce în ce mai mulți pacienți se confruntă cu dureri articulare din cauza unor factori precum înaintarea în vârsta, leziunile, stilul de viață sedentar sau afecțiuni precum osteoartrita și artrita reumatoidă. Tehnicile moderne de intervenție pentru controlul și ameliorarea durerilor articulare oferă pacienților o abordare personalizată, care ajută la gestionarea durerilor și la îmbunătățirea funcției articulațiilor. Iată câteva dintre aceste tehnici.

Artroscopia

Artroscopia este o intervenție chirurgicală minim invazivă, utilizată pentru diagnosticarea și tratarea leziunilor din interiorul articulațiilor. În aceasta procedură, medicul chirurg va efectua două sau mai multe incizii mici, de aproximativ 1 cm, în timp ce pacientul se află sub anestezie. Prin aceste incizii, se introduce un artroscop (o cameră video de dimensiuni mici), prin care se pot vizualiza și zone articulare care nu ar fi accesibile prin alte metode. Acest lucru permite examinarea și tratarea tuturor leziunilor intraarticulare într-un mod precis și eficient. Intervenția se poate efectua le nivelul mai multor articulații, dar este folosită în general la nivelul genunchiului sau gleznei (artroscopie de glezna).

 

Kinetoterapia

Abordările și tehnicile utilizate în kinetoterapie au evoluat în timp și au devenit tot mai eficiente în  restabilirea mobilității și a funcției articulațiilor. Kinetoterapeuții utilizează programe de exerciții personalizate, adaptate la nevoile individuale ale pacientului. Aceste programe includ o varietate de exerciții terapeutice, precum exerciții de întindere, exerciții de stabilitate și echilibru, precum și tehnici de mobilizare. Terapeuții le oferă pacienților și informații privind postura corectă, tehnici de protejare a articulațiilor și modalități de prevenire a problemelor ortopedice. Kinetoterapia este recomandată după intervenții chirurgicale, dar și în cazul dislocărilor articulare, cum ar fi o dislocare de umar.

 

Terapia Shockwave

Terapia Shockwave sau terapia cu unde de șoc acustice este o metodă inovatoare în medicina modernă utilizată pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale sistemului musculo-scheletal. Această terapie se bazează pe utilizarea undelor acustice pentru a atenua rapid durerea și a restabili mobilitatea articulațiilor. Terapia Shockwave este rcomandată în cazul tendinopatiilor, a contracturilor musculare, calcificărilor în regiunea umărului, sau pentru pacienții cu fasciită plantară. În timpul procedurii, pacientul poate resimți o ușoară senzație de durere sau disconfort, care treptat devine mai tolerabilă.

 

Infiltrațiile articulare

Procedurile de infiltrare articulare folosesc tehnici moderne care aduc beneficii semnificative pentru mobilitatea articulațiilor. Infiltrațiile cu corticosteroizi sunt recomandate pentru reducerea inflamației și a durerii în afecțiuni precum artroza, fasciita plantară, deget în resort (trigger finger) sau deget în ciocan (mallet finger). Infiltrațiile cu acidul hialuronic protejează cartilajul articular, acționând ca un lubrifiant care protejează suprafețele articulare de deteriorarea mecanică. Acestea sunt recomandate în afecțiuni precum artroza în stadii avansate. Infiltrațiile cu PRP (plasma bogată în trombocite) utilizează plasma sanguină a pacientului, pentru a promova regenerarea țesuturilor și pentru a trata afecțiuni musculoscheletale precum tendinopatiile cronice.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

  •       www.massgeneralbrigham.org, https://www.massgeneralbrigham.org/en/about/newsroom/articles/types-of-injections-that-can-help-with-joint-pain, accesat la 25.03.2024;
  •       www.webmd.com, https://www.webmd.com/pain-management/what-is-shockwave-therapy, accesat la 25.03.2024;
  •       www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/arthroscopy/about/pac-20392974, accesat la 25.03.2024;
  •       www.news-medical.net, https://www.news-medical.net/health/What-is-Kinesiology.aspx, accesat la 25.03.2024.

 

 

Vezi si alte articole...