luni, iulie 15, 2024

Termenul pentru depunerea ofertelor pentru extinderea magistralei de metrou M4 s-a prelungit cu 46 de zile

Din OrasTermenul pentru depunerea ofertelor pentru extinderea magistralei de metrou M4 s-a prelungit cu 46 de zile

Licitația publică pentru desemnarea proiectantului și constructorului/constructorilor care vor extinde magistrala de metrou M4, de la Gara de Nord până la Gara Progresul, a fost prelungită cu 46 de zile. Inițial lansată în aprilie 2024 în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP), noua dată limită pentru depunerea ofertelor este 12 august, ora 15:00.

Până în prezent, 40 de companii din România și alte state europene s-au înscris la licitație. Primăria Sectorului 4 subliniază că acest proiect reprezintă cea mai mare investiție de infrastructură de transport din București, având o valoare de 2,5 miliarde de euro. Extinderea metroului M4 va include adăugarea a 14 noi stații, conectând Gara de Nord cu Gara Progresul.

Având în vedere importanța majoră a acestui proiect pentru București și necesitatea identificării celor mai buni proiectanți și constructori, Sectorul 4, în colaborare cu Ministerul Transporturilor, Metrorex SA, Consiliul Județean Ilfov și Sectorul 5 al Capitalei, a decis să prelungească termenul inițial de depunere a ofertelor.

Conform noii planificări, contractul de execuție a lucrărilor ar urma să fie atribuit și semnat în octombrie 2024. Câștigătorii licitației vor avea la dispoziție 60 de luni pentru construcția efectivă, din care primele 10 luni vor fi dedicate fazei de proiectare inițiale pentru a accelera începerea lucrărilor. Proiectarea și construcția vor fi realizate în paralel pe tronsoane bine definite.

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a subliniat importanța acestui proiect pentru dezvoltarea infrastructurii capitalei și pentru îmbunătățirea rețelei de transport public din București.

„Salut interesul deosebit al companiilor de top care vor să vină și să lucreze alături de noi la cea mai mare investiție de infrastructură de transport din București la ora actuală. Extinderea magistralei M4 de metrou cu 12 kilometri este un proiect de o complexitate deosebită, atât din punctul de vedere al proiectării, cât și al construcției, ori tocmai de aceea, ne dorim să formăm o echipă cu cei mai buni și mai renumiți constructori în domeniu. Astfel, pentru a oferi tuturor operatorilor economici interesați oportunitatea de a se alătura acestui proiect, termenul maxim de depunere a ofertelor în cadrul licitației de achiziție publică ce se desfășoară în condiții normale în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, a fost prelungit până pe 12 august a.c.. Am demonstrat deja că avem determinarea și forța de a duce la capăt astfel de proiecte de infrastructură strategică, în condițiile în care avem deja dată în folosință stația de metrou Tudor Arghezi din prelungirea magistralei M2, drept pentru care sunt convins că vom reuși să extindem și magistrala M4”.

Magistrala M4 va fi extinsă cu 14 stații, pe o distanță totală de aproximativ 12 kilometri, conectând stația Gara de Nord 2 cu stația Gara Progresul. Traseul trenurilor va traversa teritoriile sectoarelor 1, 4 și 5 ale Bucureștiului, precum și comuna Jilava din județul Ilfov.

Noile stații de pe traseul extins sunt următoarele: Gara de Nord 2, Știrbei Vodă, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Uranus, George Rozorea, Chirigiu, Filaret, Eroii Revoluției 2, George Bacovia, Toporași, Nicolae Cajal, Luică, Giurgiului, Gara Progresul.

Primăria Sectorului 4 asigură că noile stații vor respecta cele mai recente standarde de securitate la incendiu și vor fi adaptate pentru accesul ușor al persoanelor cu dizabilități. De asemenea, vor fi echipate cu sisteme moderne de protecție a călătorilor, panouri de sticlă și uși automate la marginea peroanelor.

Proiectul este finanțat cu fonduri europene nerambursabile, accesate prin „Programul Transport” al Uniunii Europene, în cadrul exercițiului bugetar 2021-2027. Contractul de finanțare în valoare de 2,5 miliarde de euro a fost semnat la data de 4 iunie 2024.

Vezi si alte articole...