luni, iulie 22, 2024

Toată apărarea pregătită pentru Simona Halep s-a năruit. Nu prea mai e nimic de făcut

SportToată apărarea pregătită pentru Simona Halep s-a năruit. Nu prea mai e nimic de făcut

Tocmai când credea că va reuși să treacă peste acuzațiile de dopaj și să scape de suspendare, totul s-a năruit ca un castel din cărți de joc. Acum, Simona Halep nu prea mai are ce face. Apărarea, pregătită minuțios, nu mai contează. Decizia a venit ca o lovitură de trăsnet.

Simona Halep încearcă șă-și demonstreze în continuare nevinovăția, după ce a fost acuzată de dopaj și suspendată din sport. Sportiva și echipa ei au mers pe varianta ingerării accidentală a unui supliment contaminat, însă această variantă se pare că nu este cea mai bună.

Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) i-a avertizat pe toți jucătorii cu privire la riscurile pe care le reprezintă orice abatere de la regulile stabilite. Acesta este și cazul consumului de suplimente nutritive, ce trebuie tratat cu prudență.

ITIA a atras atenția că datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța.

ITIA, despre consumul suplimentelor nutritive

„Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și/sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție”.

Potrivit Agenției, au avut loc mai multe încălcări ale regulilor anti-doping din cauza prezenței unor substanțe interzise în suplimentele consumate. Cele mai multe încălcări au avut loc în America de Sud, drept pentru care jucătorii din această regiune trebuie să acorde o importanță deosebită acestor aspecte.

Astfel, ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment, iar o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale. De asemenea, jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul ce este însoțit de suplimente și trebuie să fie conștienți cu privire la riscurile la care se supun dacă iau orice fel de supliment.

Mai mult, în prezent, niciun producător de suplimente nutritive nu pot garanta că în produselor lor nu se regăsesc substanțe interzise. Prin urmare, este puțin probabil ca Simona Halep să scape cu o suspendare din tenis mai mică de 12 luni.

„Este datoria personală a fiecărui jucător să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul său. Jucătorii sunt responsabili pentru orice substanță interzisă sau pentru oricare dintre Metaboliții sau Markerii prezenți în probele lor. În consecință, nu este necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau utilizarea conștientă din partea jucătorului pentru a stabili o încălcare a regulii anti-doping”, a mai transmis ITIA.

Mai mult, lipsa de cunoaștere a jucătorului despre un anumit supliment nu este o apărare în fața unei afirmații conform căreia a fost comisă o încălcare a regulilor anti-doping, potrivit prosport.ro.

Vezi si alte articole...