sâmbătă, iunie 22, 2024

Lidl, planuri mari în România. Ce vrea să facă rețeaua de magazine

Retailerul german Lidl, principalul jucător pe piața...

Cod roșu de caniculă. Urmează un weekend incendiar. Hartă emisă de ANM

Alertă de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie(ANM)...

Un adolescent ucrainean a dezvoltat o dronă care poate detecta minele terestre

SCIENCE+Un adolescent ucrainean a dezvoltat o dronă care poate detecta minele terestre

După declanșarea invaziei rusești în Ucraina, Igor Klymenko, în vârstă de 17 ani, a trebuit să părăsească Kievul împreună cu familia sa. Au stat ascunși în subteran timp de câteva săptămâni. Pentru că îi era greu să nu se gândească la război, tânărul Klymenko a decis să continue un proiect mai vechi. Proiectul reprezenta dezvoltarea unei drone care ar putea detecta minele neexplodate. 

Drona folosește inteligența artificială ca să scaneze terenul în căutarea explozibililor și poate acoperi rapid o zonă vastă, ceea ce o face un potențial instrument util pentru curățarea câmpurilor minate.

Minele terestre neexplodate au reprezentat o problemă gravă la nivel mondial, iar asta l-a motivat pe Klymenko să ia în considerare acest aspect când a decis cum să-și folosească abilitățile inginerești. Motivația lui a fost să ajute Ucraina să se apere în fața agresorului. Ca urmare, a dezvoltat o dronă care ar putea localiza o mină din aer. Avantajul este că drona este controlată de la distanță – nu este nevoie ca oamenii să intre în zona minată.

Această dronă poate zbura aproximativ 8 kilometri și poate rămâne în aer timp de 20 – 30 de minute. Utilizatorul dronei stabilește lățimea și lungimea zonei pe care dorește să o scaneze. Apoi, drona este trimisă în misiune, iar dacă întâlnește o mină trimite un semnal utilizatorului. Pe baza informațiilor colectate, cum ar fi viteza de zbor, datele GPS inițiale și durata, programul calculează coordonatele minei. Precizia de estimare este de 2 centimetri. Sunt necesare două, trei săptămâni pentru a scana un kilometru pătrat și pentru a determina coordonatele exacte ale minelor.

Vezi si alte articole...