vineri, martie 31, 2023

Universitatea din București retrage titlul de Doctor Honoris Causa mareșalului Ion Antonescu, vinovat de crime de război și pentru holocaust 

Din OrasUniversitatea din București retrage titlul de Doctor Honoris Causa mareșalului Ion Antonescu, vinovat de crime de război și pentru holocaust 

Universitatea din București a decis în ședința de miercuri, 15 februarie, retragerea titlului de Doctor Honoris Causa acordat mareșalului Ion Antonescu, potrivit unui comunicat al instituției, conform Edupedu. Hotărârea a fost luată de Senatul Universității din București.

În legătură cu decizia de retragere a titlului de Doctor Honoris Causa, prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, precizează:

„Senatul Universității din București doar a constatat că nu mai poate asocia instituția cu Mareșalul Ion Antonescu și i-a retras titlul de DHC, așa cum a procedat imediat după Revoluție prin retragerea titlului lui Nicolae Ceaușescu”.

Acesta a mai anunțat că Senatul Universității din București a mai decis și constituirea unei comisii de analiză a titlurilor onorifice de Doctor Honoris Causa acordate în toată perioada regimurilor dictatoriale din România.

„Locul în istorie al Mareșalului Antonescu nu s-a schimbat în ultimii ani, dar criteriile etice ale Universității din București sunt astăzi altele decât cele din 1941. După 1989, UB nu a acordat titlul de DHC niciunui ministru în funcție, cu atât mai puțin șefului statului aflat în funcție, așa cum a făcut-o în trecut în cazurile dictatorilor Ion Antonescu și Nicolae Ceaușescu. Nu putem critica obediența politică din prezent a altora menținând-o, prin inacțiune, pe cea din trecut a propriei noastre instituții”, a mai precizat Marian Preda.

Decizia privind retragerea titlului onorific a avut la bază faptul că Ion Antonescu a fost găsit vinovat de crime de război, fiind condamnat la moarte în data de 17 mai 1946 de către Tribunalul Poporului din București, instanță care a funcționat sub coordonarea Comisiei Aliate de Control, fiind asimilată sistemului de tribunale care au judecat crimele de război ale liderilor Germaniei naziste și Italiei fasciste.

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro