vineri, aprilie 19, 2024

Vedeta flotei ruse a pornit în marș spre Mediterana. NATO monitorizează toate mișcările fregatei Amiral Gorşkov

ExterneVedeta flotei ruse a pornit în marș spre Mediterana. NATO monitorizează toate mișcările fregatei Amiral Gorşkov

Vedeta flotei ruse, Nava Amiral Gorşkov, prima echipată cu racheta hipesonică Zircon, a pornit în călătorie spre Marea Mediterană. Vasul s-a aflat în baza navală de la Severomorsk, din regiunea Murmansk, în nord-vestul Rusiei. Traseul fregatei este monitorizat cu atenție de NATO. Amiral Gorşkov nu poate interveni, însă, în conflictul din Ucraina, deoarece Turcia a închis strâmtorile Bosfor și Dardanele.

Vedeta flotei ruse, Nava Amiral Gorşkov, cea mai modernă fregată din Rusia, intrată în serviciul activ în 2018, a fost observată pe 6 ianuarie de un avion de patrulare maritimă P3-Orion din cadrul Escadrilei 333 a Marinei norvegiene. Aceasta naviga în apele internaţionale, în largul Norvegiei, la nord de Insulele Lofoten, au anunţat autorităţile de la Oslo.

Amiral Gorşkov a fost supusă unui proces de modernizare care a durat câteva luni și a fost lansată la apă pe 4 ianuarie. La eveniment a participat și Vladimir Putin, dar nu direct ci prin sistem videoconferinţă. Amiral Gorşkov este prima navă rusească echipată cu rachete hipersonice Zircon

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că fregata va fi trimisă într-o misiune de lungă durată în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană şi Oceanul Indian.

Traseul fregatei a fost prin Marea Barents şi apoi prin Marea Norvegiei, unde a fost reperată de patrula norvegiană. Deşi navighează fără a-şi activa sistemul de identificare automată AIS (Automatic Identification System), care permite localizarea navelor, dispozitivul este activat pe petrolierul care o însoţeşte, pentru realimentare, Kama. Acesta a fost reperat pe 8 ianuarie la ora 23:55 GMT (9 ianuarie, 1:55, ora României) la 900 de kilometri de strâmtoarea Pas-de-Calais, care uneşte Marea Nordului şi Canalul Mânecii.

După toate probabilităţile, fregata va trece prin această strâmtoare şi apoi va intra în Oceanul Atlantic. Este de așteptat ca peste o săptămână să ajungă, prin Strâmtoarea Gibraltar, în Marea Mediterană.

Aici, este de aşteptat ca fregata să se întâlnească cu alte nave ruseşti care se află în zonă precum şi cu o concentraţie foarte mare de nave de război ale NATO.
Vedeta flotei ruse

Fregata nu poate ajunge în Marea Neagră

Amiral Gorşkov nu va putea interveni în război, între Rusia și Ucraina deoarece Turcia a închis strâmtorile Bosfor şi Dardanele din Marea Neagră, conform Convenţiei de la Montreux.

Fregata rusă va trebui să rămână în estul Mediteranei, astfel că nu poate lansa rachete spre Kiev, cu excepţia cazului în care Moscova ar alege deliberat să survoleze teritoriile mai multor ţări membre NATO. Acest lucru ar echivala cu o provocare foarte gravă asupra securității din zonă.

Folosirea noii rachete hipersonice Zircon ar putea fi simbolică din punct de vedere politic. Forţele Aeriene Ruse au anunţat că au folosit în Ucraina Kinjal, o rachetă hipersonică aeropurtată transportată de bombardiere. Racheta Zircon are o viteză ce depăşeşte de cinci ori viteza sunetului, putând atinge chiar Mach 9, adică aproape 11.000 km/h. Ea poate avea o traiectorie complexă, spre deosebire de rachetele balistice convenţionale.

Misiunea fregatei în zona Mării Mediterane

Serghei Şoigu s-a declarat încrezător că racheta supersonică Zircon ar trece de orice sistem antirachetă modern din prezent. Nu ne putem aştepta decât ca, la un moment dat, în timpul desfăşurării fregatei, racheta să fie testată, scrie Le Figaro.

„Echipajul navei va efectua exerciţii cu arme hipersonice (referire la Zircon) şi cu rază lungă de acţiune (referire probabilă la o altă rachetă, Kalibr)”, a anunţat ministrul Şoigu.

Prezenţa fregatei ruse în apropierea unor nave şi teritorii NATO este un factor de descurajare, la fel ca şi rolul atribuit vechilor crucişătoare şi distrugătoare ruseşti care au petrecut câteva luni în Mediterana începând cu 24 februarie.

Iar dacă Amiral Gorşkov este, într-adevăr, nava amiral a marinei ruseşti, unicitatea sa relativă subliniază limitele acestei flote îmbătrânite, conchide Le Figaro.

Vezi si alte articole...