sâmbătă, iulie 20, 2024

Vestea serii în România! Anunțul despre Schengen a venit chiar acum: Va fi o certitudine

ActualitateVestea serii în România! Anunțul despre Schengen a venit chiar acum: Va fi o certitudine

Este informația momentului! Aderarea României la spațiul Schengen va fi pusă pe ordinea Consiliului JAI doar atunci când votul în unanimitate va fi o certitudine, au afirmat surse politice din PNL.

Potrivit unor surse politice din PNL, aderarea României la spațiul Schengen va fi pusă pe ordinea Consiliului JAI doar atunci când votul în unanimitate va fi o certitudine. Potrivit sursei, negocierile cu Viena sunt încă în desfășurare.

Când va fi aderarea României la Schengen pusă pe ordinea Consiliului JAI?

Reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană, Lars Danielsson, a afirmat că nu va iniţia un vot privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen dacă nu este convenit un acord cu ţările care se opun admiterii celor două state în zona de liberă circulaţie europeană,

„În opinia noastră, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu vedem niciun rost să o înscriem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliul JAI.

Așa că vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile implicate.”, a punctat acesta.

Potrivit surselor din PNL, poziționarea Suediei e considerată „absolut normală”, fiindcă un vot ar fi inutil dacă e tot împotriva României din rațiuni electorale.

„Austriecii au alegeri pe 29 ianuarie în landul Austria Inferioară, în care OVP (conservatorii aflați la putere la nivel federal) riscă să piardă teren, miza electorală fiind tocmai tema imigrației.

Gerhard Karner, ministrul austriac al Internelor, este originar din acest land, iar pentru el alegerile din 29 ianuarie sunt o miză personală.”, precizează sursele citate pentru Adevărul.

Reticență din partea Suediei

De asemenea, social-democrații au observat o reticență a Suediei.

„Este evident că președinția Suediei la Consiliul UE nu are ca prioritate extinderea spațiului Schengen și că înainte să avem un nou vot trebuie să existe unanimitate privind susținerea României. În prezent nu avem.

Sperăm ca de îndată ce vor trece alegerile locale din Austria și Comisia Europeană va veni cu noi măsuri pe zona de combatere a migrației ilegale, să avem o schimbare de poziționare din partea Austriei”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, potrivit Adevărul.

Vezi si alte articole...