vineri, decembrie 6, 2024

VIDEO | Jowita Radzińska, sociolog din Polonia, despre cum se vede criza refugiaţilor ucraineni în celelalte ţări estice: Disponibilitatea de a mai ajuta este încetinită

SCIENCE+VIDEO | Jowita Radzińska, sociolog din Polonia, despre cum se vede criza refugiaţilor ucraineni în celelalte ţări estice: Disponibilitatea de a mai ajuta este încetinită

Jowita Radzińska este sociologul din Polonia care a coordonat sondajul Kantar ce relevă opinia românilor cu privire la apartenenţa la UE, problema ucraineană sau conflictul de la distanţă dintre SUA şi Rusia. Sondajul s-a desfăşurat atât în România, şi în celelalte ţări din „blocul estic”.

Reporter 24 a vrut să afle şi părerea specialistului cu privire la studiul sociologic. Jowita Radzińska este de acord că este posibil ca multe lucruri să se fi schimbat, de la momentul sondajului, oamenii fiind extenuaţi de asaltul informaţional privind conflictul din Ucraina. Cu toate acestea, cele mai importante date desprinse din studiul sociologic rămân.

CITEŞTE ŞI: VIDEO | Alexandru Zodieru, sociolog, despre cum se vede în România războiul din Ucraina: Pe români îi interesează stabilitatea zonei

„Cu siguranţă că unele lucruri s-au schimbat. Am analizat şi alte sondaje şi am încercat să le comparăm. A fost foarte evident acum o lună, pentru că nu cred că s-au întâmplat atât de multe lucruri în luna decembrie pentru a schimba păreri. Mai mult sau mai puţin, datele sunt încă actuale. Desigur că s-au schimbat mici lucruri. De exemplu, oamenii sunt pur şi simplu extenuaţi de situaţia economică. De exemplu, disponibilitatea de a mai ajuta este încetinită. De asemenea, nu ştiu cum să spun, dar la începutul războiului, oamenii urmăreau relatările din presă mult mai intens. După ceva timp, nu doar în iulie, dar şi mai devreme, s-au săturat, n-au mai putut suporta să asculte astfel de informaţii. Deci, cu siguranţă, consumul informaţional s-a schimbat între timp. Dar, lucrurile sunt încă similare”, spune Jowita Radzińska.

CITEŞTE ŞI: Ce cred românii despre refugiații ucraineni și războiul din ţara vecină. Datele unui sondaj și opinia specialiştilor

Ea adaugă că şi situaţia economică sau criza energetică pot duce la schimbări în comportamentul şi gândirea oamenilor.

„Am avut o discuţie interesantă, în timpul Conferinţei de la Praga din luna noiembrie, şi experţi şi jurnalişti din Bulgaria ne-au transmis că se vede o schimbare, chiar o tranziţie, pentru că poporul bulgar reacţionează diferit şi şi-au schimbat părerea şi acum sunt mai mult alături de poporul ucrainean. Dar, da, cred că este foarte importantă şi situaţia economică. Nu este vorba doar despre război, ci şi despre traiul de zi cu zi şi dacă este mai greu pentru oameni, acest lucru le influenţează şi atitudinea faţă de alţii. Resursele sunt din ce în ce mai limitate şi trebuie să te decizi cum să le împarţi şi este binecunoscut atât în sociologie, cât şi în psihologie că atunci când avem mai puţin sunt mai predispuşi să ne gândim la familie, la apropiaţi şi mai puţin la străini”, a concluzionat sociologul polonez.

Interviul integral poate fi urmărit aici:

Jowita Radzińska este sociolog în Polonia, cu un doctorat în științe umaniste. Ea este, de asemenea, cercetător calitativ cu experiență, precum și formator. Ea coordonează studiul de cercetare din cadrul proiectului SCIENCE+ al Free Press for Eastern Europe, intitulat „Timpuri incerte: Transmiterea informațiilor și a opiniilor privind războiul din Ucraina”.

Articol susţinut prin intermediul proiectului SCIENCE+, derulat de Free Press For Eastern Europe, prin care se urmăreşte facilitarea creării unei rețele unice pentru a împărtăși cele mai bune practici jurnalism în domeniul sănătății și jurnalismului științific, în șase țări din Europa Centrală și de Est: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România.

Vezi si alte articole...