duminică, mai 26, 2024

Vila Regală se află în continuare într-o stare de degradare, chiar și după ce a fost preluată de Mamaia SA.

ActualitateVila Regală se află în continuare într-o stare de degradare, chiar și după ce a fost preluată de Mamaia SA.

Vila Regală din Mamaia, care a suferit de pe urma neglijenței fostilor proprietari, se află în continuare într-o stare de degradare, înconjurată de gunoi și buruieni, chiar și după ce a fost preluată de Consiliul de Administrație al Societății Mamaia SA în august 2022.

Cândva o adevărată bijuterie arhitecturală, construită pentru Regina Maria între 1923 și 1926, Vila Regală este astăzi un exemplu al nepăsării umane și a suferit mult după privatizare. După ce a revenit în patrimoniul statului, multe priviri urmăresc cu interes condiția imobilului, sperând că autoritățile vor putea readuce vila la splendoarea din trecut.

Însă, la începutul acestui an, imaginea vilei este încă dezolantă, cu saci de gunoi în curte și vegetație crescută peisajul, iar clădirea se află într-o condiție avansată de degradare. Până acum, nu au apărut încă vești privind reabilitarea imobilului.

Vila Regală din Mamaia a fost construită între 1923 și 1926 pentru Regina Maria a României și a fost inaugurată în 1926. A fost apoi trecută în proprietatea principesei Elena, mama regelui Mihai, care și-a petrecut o mare parte din copilărie acolo. După ce relațiile dintre Carol și Elena s-au deteriorat, regina a renunțat la vila din Mamaia și la alte proprietăți în schimbul cumpărării vilei Sparta din Florența de către statul român.

După Revoluția din 1928, Vila Regală a fost utilizată ca restaurant și club, iar în 2003 a fost privatizată în timpul guvernării Năstase. Potrivit procurorilor, în perioada 2013-2014, terenul și clădirea au fost vândute unei firme la un preț de 23,56 euro/mp, în condițiile în care un metru pătrat în acea zonă valora între 200-300 de euro. Paguba provocată de această tranzacție a fost estimată la 1,1 milioane de euro.

Vezi si alte articole...