marți, iunie 18, 2024

Vineri, 12 mai 2023, începe cea de-a 11-a ediție a Romanian Design Week

Din OrasVineri, 12 mai 2023, începe cea de-a 11-a ediție a Romanian Design Week


Vineri, 12 mai 2023, începe cea de-a 11-a ediție a Romanian Design Week. Evenimentul se va desfășura în Piața Amzei, iar peste 160 de proiecte de arhitectură și design vor fi expuse. Pe durata festivalului, vor avea loc și alte 100 de evenimente în diverse locații din întreaga Capitală.

RDW 2023 investighează și propune, sub tema „Connections”, designul ca instrument valoros pentru abordarea și soluționarea preocupărilor legate de cum ne putem conecta unii cu alții și cum putem crea spații comune de dialog, într-o lume în permanentă schimbare.
Festivalul se concentrează în acest an pe crearea de conexiuni între industriile creative locale, operatorii culturali și comunitățile creative, dar și pe conectarea publicului larg cu cele mai recente și inovatoare proiecte locale de arhitectură și design, se precizează într-un comunicat de presă.


În Piața Amzei va avea loc RDW Exhibition, un proiect realizat de PS1 împreună cu The Institute. Expoziția va include 162 de lucrări din șase domenii diferite: arhitectură, design interior, design grafic, design de produs, ilustrație și modă. Toate aceste proiecte au fost selectate dintr-un total de 400 de curatorii români și experți internaționali. Expoziția se va desfășura pe două etaje și va oferi vizitatorilor inspirație pentru propriile proiecte de design interior. Aceștia vor putea admira obiecte cu un design spectaculos, cum ar fi pantofi imprimați 3D, obiecte realizate din materiale reciclate și articole vestimentare sustenabile.

Piața Amzei este unul dintre spațiile-cheie din centrul Bucureștiului, cu o istorie importantă în memoria orașului, pe care cu toții ni-l dorim reintegrat în circuitul urban. Ediția de anul acesta își propune să fie un exercițiu de revitalizare a pieței și un studiu de caz care să demonstreze cât de mare este potențialul acestui spațiu pentru oraș și pentru locuitorii săi deopotrivă.
Păstrând funcțiunea de piață agro-alimentară, ajutată de un conținut cultural unic, vrem să demonstrăm că piața poate deveni un loc de întâlnire pentru reprezentanții industriilor creative, dar mai ales pentru publicul larg, care va redescoperi cu această ocazie un spațiu public foarte valoros, în care-și poate petrece timpul liber”, a precizat Andrei Borțun, CEO The Institute.


În cadrul ediției din acest an a Romanian Design Week, în afara proiectelor expuse în Piața Amzei, au fost selectate și o serie de lucrări care vor fi prezentate ca bune practici exclusiv online, pe platforma AICI. În completarea experienței oferite în Piața Amzei, vor fi prezente mai multe formate importante:

  • Young Design powered by Diploma va prezenta perspectiva noilor artiști, arhitecți și designeri români printr-o expoziție multidisciplinară. Acest format va permite publicului larg să exploreze preocupările tinerilor creativi, prezentând peste 30 de expozanți, absolvenți recenti ai facultăților cu profil creativ din România. Aceștia vor expune proiecte de arhitectură, design de produs, design grafic, modă, ilustrație și design grafic.
  • RDW Social este programul de socializare al evenimentului, care propune o serie de petreceri și contexte de networking pentru a crea oportunități de întâlnire, discuții și interacțiuni între creativi și publicul larg.
  • RDW Market este galeria în care designul românesc poate fi descoperit și achiziționat de către vizitatori. Această zonă încurajează consumul de design local și include o serie de magazine-capsulă ce oferă obiecte speciale, disponibile pentru achiziție de către publicul larg.
  • Creative Corner aduce în prim plan expoziția Circular Catalysts, rezultatul colaborării dintre designeri, artiști și meșteșugari din România și Marea Britanie. Expoziția pune în valoare fotografii, texte și obiecte, ilustrând puterea designului interdisciplinar și a dialogului.

Publicul adult va avea oportunitatea de a admira instalația „Echoes of Presence” în Piața Amzei. Această instalație oferă o experiență în care prezența vizitatorilor influențează mediul înconjurător și percepția celorlalți. Prin intermediul unor senzori, sunt declanșate efecte spectaculoase în trei spații diferite, oferind astfel o experiență captivantă.


În perioada 12-28 mai, Bucureștiul va găzdui peste 100 de evenimente organizate în jurul a patru Design Districts:

  1. Cotroceni
  2. Dorobanți-Floreasca
  3. Ioanid-Icoanei
  4. Cartierul Creativ

Harta festivalului poate fi consultată AICI pentru a identifica locațiile exacte ale evenimentelor.

Unul dintre evenimentele importante din cadrul festivalului este Noaptea Studiourilor de Arhitectură, care va avea loc pe data de 25 mai.

Timp de o seară, 16 studiouri de arhitectură din București își deschid birourile și spațiile de lucru pentru colegi, prieteni și publicul larg, într-o inițiativă de prezentare a celor mai recente proiecte, dar și de organizare a unor întâlniri sociale.

La eveniment vor fi prezenți numeroși oameni cunoscuți din România și din alte țări, care vor susține o serie de podcast-uri, printre care Eliza Yokina, Corvin Cristian, Lucian Broscățean, Radu Manelici, Dragoș Motică, Nils Bader, Diego Calderon, Dario Franchini și alții.

Romanian Design Week poate fi vizitat de luni până vineri în intervalul 12:00 – 22:00, iar în weekend, între orele 10:00 – 22:00. La vernisajul RDW Exhibition din Piața Amzei, care va avea loc pe 12 mai, intrarea se va face la ora 18:00, iar expoziția va putea fi vizitată până la ora 23:00.

Festivalul RDW face parte din circuitul Noaptea Muzeelor din 13 mai, iar expoziția din Piața Amzei va fi deschisă într-un program prelungit, până la miezul nopții.

Accesul la eveniment este gratuit, dar este necesară rezervarea în prealabil pe site-ul oficial sau direct la intrare.

Programul complet al festivalului poate fi consultat AICI. Mai multe detalii pot fi găsite și pe canalele de comunicare ale Romanian Design Week, precum website-ul, Facebook, Instagram și pagina de Facebook a evenimentului.

Vezi si alte articole...