În contextul pierderilor masive suferite de către Rusia în războiul cu Ucraina, președintele Vladimir Putin a luat ceea ce mulți ar numi o decizie disperată, în dorința de a nu pierde contraofensiva pe front.
În urma pierderilor masive în prima linie a frontului, forțele ruse au desfășurat cel mai puternic mortier din lume, numit „Barosul”.
„Barosul” este una dintre cele mai distructive arme din arsenalul rusesc
Potrivit Mirror.co.uk, acesta este capabil să folosească și încărcătură nucleară. Mortierul autopropulsat 2S4 Tulpan, sau Tyulpan are un tun de 240 mm, ceea ce îl face de două ori mai mare decât mortierele NATO, care au doar 120 mm.
Folosit pentru a distruge fortificații mari, echipamente militare sau poziții strategice, „Barosul” este transportat pe propriile șenile și are o rază de acțiune de 19 kilometri.
Deși este capabil să tragă și cu bombe nucleare, cel mai probabil se va limita la „micro-bombe nucleare”, menite să distrugă suprafețe de dimensiunea unui stadion de fotbal, mai informează site-ul britanic.
Mortierul a fost deja folosit în Afganistan, Cecenia și Siria și a avut efecte devastatoare. „Barosul” mai poate trage cu arme perforante, ghidate cu laser și cu muniții cu dispersie interzise, precum și cu arme nucleare tactice.
Comandanții ruși fac eforturi disperate pentru a menține contraofensiva de-a lungul frontului de est.”Aceasta este o armă uriașă, devastatoare și capabilă să distrugă o zonă mare. Dar va fi, de asemenea, o țintă foarte mare pentru echipele de drone și artilerie ale Ucrainei, care vânează zilnic echipamentele ofensive ale Rusiei„, a declarat o sursă pentru Daily Mirror.
Rusia nu se lasă intimidată de sancțiunile occidentale
Miercuri, pe 11 ianuarie, președintele Vladimir Putin a declarat că în pofida sancțiunilor impuse de Occident, țara sa va continua să își sporească capacitățile de apărare și va lucra pentru a obține o dezvoltare suverană.
Făcând referire la regiunile ucrainene anexate, liderul de la Kremlin a spus că este imposibil să se amâne rezolvarea problemelor din teritoriile nou adăugate în estul Ucrainei, în ciuda confruntărilor în curs de desfășurare. Acesta a adăugat și că cele patru regiuni anexate ar trebui finanțate în cadru proiectelor naționale existente.
Vladimir Putin a fost citat și de agenția rusă de presă Ria News, care a declarat că guvernul rus va continua, de asemenea, să implementeze programe sociale pe scară largă, informează agenția de știri Baha.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că Rusia va continua să își dezvolte „triada” nucleară, alcătuită din rachete balistice, submarine și bombardiere strategice.
„Pentru ca scutul nuclear este cel care ne garantează suveranitatea și integritatea teritorială. De asemenea, vom spori capacitățile de luptă ale Forțelor Aerospațiale”, a spus el.
„La fel de important este să modernizăm echipamentele și uniformele tactice până la cel mai înalt nivel poosibil. Soldații noștri trebuie să aibă dotări moderne, confortabile și solide. E nevoie să ne îmbunătățim controlul asupra sistemelor și comunicațiilor. Pentru asta, vom apela la Inteligența Artificială”, a adăugat Șoigu.