joi, mai 23, 2024

Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina trebuie să fie pregătită la frontiera cu Belarus

ExterneVolodimir Zelenski afirmă că Ucraina trebuie să fie pregătită la frontiera cu Belarus

Ucraina trebuie să fie pregătită la frontiera sa cu Belarus chiar dacă până în prezent există doar ”declaraţii puternice” din partea vecinului său, a afirmat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o vizită în regiunea Liov.

Kievul a avertizat că Rusia ar putea folosi Belarusul pentru a lansa o nouă invazie terestră în Ucraina, dinspre nord. Zelenski nu a făcut însă nicio referire la astfel de avertismente în comentariile sale difuzate pe Telegram după ce a participat la ceea ce el a descris drept o şedinţă de coordonare pe chestiuni de securitate în regiunea Liov, informează Reuters, citată de Agerpres.

”Am discutat despre protecţia frontierelor, despre situaţia operaţională la graniţa cu Republica Belarus şi despre măsurile antisubversive în aceste teritorii”, a spus el.

”Înţelegem că în afară de declaraţii puternice, nu vedem nimic solid acolo; totuşi, trebuie să fim pregătiţi atât la frontieră, cât şi în regiuni”, a insistat preşedintele ucrainean.

Potrivit administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Volodimir Zelenski a luat parte şi la o ceremonie în memoria soldaţilor ucraineni ucişi în luptă după începerea invaziei ruse, în februarie anul trecut.

În mesajul de pe Telegram, Zelenski nu a făcut vreo referire la luptele din estul Ucrainei, unde armata ucraineană ar fi pierdut controlul asupra oraşului Soledar, informaţie dezminţită de Kiev.

Rusia a lansat în 24 februarie 2022 o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Vezi si alte articole...