vineri, octombrie 4, 2024

ZDG.MD: De ce revine rujeola după pandemia COVID-19

SCIENCE+ZDG.MD: De ce revine rujeola după pandemia COVID-19

Potrivit unor date recente, încrederea în vaccinarea copiilor a fost pusă la grea încercare, ceea ce a dus la întreruperea programelor de imunizare. Pe fondul restricțiilor în perioada covid, al sistemelor de sănătate supraîncărcate, al fricii de contaminare și al impactului dezinformării, aproape un milion de copii din regiunile Europei și Asiei Centrale au ratat ocazia de a primi vaccinurile necesare. Această scădere a numărului de copii vaccinați a deschis ușa unei creșteri a numărului de cazuri de rujeolă, care începe din nou să se răspândească puternic.

România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește incidența rujeolei. Pe 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a anunțat oficial că în țară s-a extins un focar de boală, specialiștii înregistrând aproape 2000 de cazuri de rujeolă, se precizează în comunicatul ministerului. Situația privind incidența bolii nu poate decât să îngrijoreze autoritățile din R. Moldova, care se află în vecinătate și unde au fost confirmate, de asemenea, cazuri de îmbolnăvire.

Medicii au înregistrat, de asemenea, răspândirea rujeolei în Belarus, Kazahstan și Azerbaidjan.

Rujeola poate provoca diverse complicații, în special la copiii și adulții cu un sistem imunitar slăbit. Complicațiile pot include pneumonie, inflamarea plămânilor, inflamarea creierului (encefalită), convulsii, orbire și surditate. În cazurile severe de rujeolă, în special care au complicații, există riscul de deces, așa cum s-a întâmplat în Kazahstan, unde de rujeolă au decedat doi copii la sfârșitul anului 2023 și în Azerbaidjan, unde au murit cinci copii.

Potrivit medicilor din Belarus, 74% dintre cei care s-au îmbolnăvit nu fuseseră vaccinați împotriva rujeolei, iar situația este similară în Kazahstan, unde proporția pacienților nevaccinați a fost de 70% din totalul celor care s-au îmbolnăvit. Potrivit celor mai recente estimări ale UNICEF, peste 931 de mii de copii din Europa și Asia Centrală nu au fost vaccinați integral sau parțial, așa cum era planificat, între anii 2019 și 2021. Ratele de vaccinare primară împotriva rujeolei în această regiune au scăzut de la 96% în 2019 la 93% în 2022. În consecință, în 2023, numărul de cazuri de rujeolă în Europa și Asia Centrală a crescut cu 3000% comparativ cu anul trecut.

continuarea, în Ziarul de Gardă

Vezi si alte articole...