In aceasta dimineata, zece nave si submarine ale marinei ruse au parasit in masa baza lor de la Novorossiisk, in Marea Neagra. Acest lucru este extrem de neobisnuit si poate indica operatiuni in curs de desfasurare, anunta Naval News.
Surse consultate de Naval News confirma exodul. Printre cele care au plecat se afla si „Piotr Morgunov”, cea mai mare nava amfibie din Marea Neagra. In total ar fi vorba de zece nave si submarine.
De asemenea, grupul continea toate cele trei submarine din clasa Proiect 636.3 Improved-Kilo, care erau prezente la baza. Analizele sugereaza ca si alte nave de razboi navigau, lasand doar cateva Zece nave de razboi si nave de sprijin in port. Niciodata Novorossiisk n-a fost atat de gok in ultimele luni.
Recent, „Piotr Morgunov” a fost trimisa pentru a transporta provizii din Rusia la Sevastopol in urma atacului ucrainean din 8 octombrie 2022 asupra podului Kerci. Desi Rusia a reusit sa faca unele reparatii, podul ramane la capacitate limitata. Asa ca navele de debarcare ale marinei ruse au fost presate sa serveasca drept mijloace de transport. Cu toate acestea, navigarea simultana a submarinelor sugereaza ca aceasta ar putea fi mai mult decat o misiune de reaprovizionare.
Reactie posibila la amenintarea ucraineana
O explicatie ar putea fi lansarea unui exercitiu pentru a testa gradul de pregatire al echipajelor. Sau, eventual, o masura de precautie impotriva unei amenintari care se apropie.
Baza nu a fost, pana acum, in raza de actiune a dronelor aeriene ucrainene. Pe de alta parte, in ciuda distantei fata de coasta controlata de Ucraina, se afla in raza de actiune a dronelor maritime ucrainene.
Acestea sunt mici ambarcatiuni fara echipaj, incarcate cu explozibili. Ele sunt cunoscute mai ales pentru atacul lor asupra Sevastopolului din 29 octombrie. Una dintre drone a lovit Novorossiysk pe 18 noiembrie. A provocat pagube limitate, dar a transmis mesajul ca baza poate fi lovita.
Rusia a implementat deja o aparare sporita la bazele sale navale, iar navele de razboi si submarinele sunt acum protejate de mai multe baraje plutitoare. Barajele ar trebui sa ofere protectie impotriva atacurilor cu drone maritime. Asadar, aceasta explicatie pare mai putin convingatoare.
Operatiuni ofensive
Explicatia ramasa este ca mijloacele marinei rusesti sunt implicate intr-o operatiune. Ultima data cand am raportat o crestere neobisnuita a activitatii marinei rusesti, aceasta a precedat atacuri extinse cu rachete asupra Ucrainei.
Submarinele din clasa Improved-Kilo au fost folosite pentru a lansa atacuri cu rachete de croaziera Kalibr asupra Ucrainei. Acestea au fost retrase in mare parte din Sevastopol, in Crimeea, in septembrie 2022, in urma atacurilor cu drone ucrainene asupra orasului-port. Ele inca se intorc la Sevastopol pentru a incarca rachete Kalibr. Dar trei dintre cele cinci (patru Kilo imbunatatite si una originala din clasa Kilo) se aflau in Novorossiisk de cateva saptamani.
Acest lucru nu explica exodul in masa, deoarece ar fi unic ca toate trei sa fie implicate intr-un singur atac. Iar navigarea lor spre Sevastopol pentru a se inarma nu ar fi probabil sa se desfasoare intr-un astfel de mod. In plus, combinatia de nave amfibii si submarine sugereaza, de asemenea, ca nu este vorba de atacuri cu rachete.
Cea mai indrazneata miscare: debarcarile amfibii
O explicatie care se va afla in mintea analistilor ar fi o debarcare amfibie. Aceasta ar putea viza sud-vestul Ucrainei pentru a stabili o punte terestra catre Transnistria. Acest stat nerecunoscut, sustinut de Rusia, face parte din Moldova si se invecineaza cu Ucraina.
Submarinele ar fi implicate in misiuni mai ample de informatii sau de acoperire in jurul navelor amfibii.