miercuri, mai 29, 2024

Boli contagioase comune la copii pe care părinții ar trebui să le cunoască

MedicalBoli contagioase comune la copii pe care părinții ar trebui să le cunoască

Ca părinte, este important să fiți la curent cu bolile contagioase comune pe care le pot face copiii. Deși unele dintre aceste boli pot părea minore, ele pot fi totuși grave, mai ales pentru copiii mici sau cu sisteme imunitare slăbite.

Iată câteva dintre cele mai comune boli contagioase la copii:

 Răceala: Răceala este o infecție virală a tractului respirator superior care provoacă simptome precum congestie nazală, tuse, dureri în gât și uneori febră. Răceala se poate răspândi cu ușurință prin picături respiratorii produse atunci când o persoană infectată tușește sau strănută.

Gripa: Gripa este o infecție virală mai gravă decât răceala și poate provoca simptome precum febră mare, tuse, dureri musculare și oboseală. Gripa poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonia, mai ales la copiii mici, adulții în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale cronice.

 Varicela (vărsatul de vânt): Varicela este o infecție virală foarte contagioasă care provoacă o erupție cutanată cu vezicule care provoacă mâncărime. Erupția apare de obicei pe față și pe trunchi, dar se poate răspândi și pe brațe și picioare. Varicela se poate răspândi prin contact direct cu erupția sau prin picături respiratorii.

 Rubeola (pojarul): Rubeola este o infecție virală care provoacă o erupție cutanată cu pete mici, roșii, care începe de obicei pe față și apoi se răspândește pe restul corpului. Alte simptome includ febră, tuse și dureri articulare. Rubeola poate fi deosebit de gravă pentru femeile însărcinate, deoarece poate provoca malformații congenitale la bebeluși.

 Oreion: Oreionul este o infecție virală care provoacă umflarea glandelor parotide (glandele aflate sub urechi). Alte simptome includ febră, dureri musculare și oboseală. Oreionul se poate răspândi prin contact direct cu saliva unei persoane infectate sau prin picături respiratorii.

 Rotavirus: Rotavirusul este un virus care provoacă diaree severă, vărsături și febră. Este o cauză majoră a diareei la sugari și copii mici. Rotavirusul se poate răspândi prin contact direct cu fecalele unei persoane infectate sau prin obiecte sau suprafețe contaminate.

Enterovirus: Enterovirusurile sunt un grup de virusuri care pot provoca o varietate de simptome, inclusiv diaree, vărsături, febră, dureri în gât și erupții cutanate. Enterovirusurile se pot răspândi prin contact direct cu fecalele sau saliva unei persoane infectate sau prin obiecte sau suprafețe contaminate.

Prevenirea bolilor contagioase la copii:

Există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a preveni răspândirea bolilor contagioase la copii:

Vaccinarea: Asigurați-vă că cei mici sunt la zi cu toate vaccinurile recomandate. Vaccinurile pot ajuta la protejarea copiilor împotriva multor boli contagioase, cum ar fi gripa, rubeola și oreionul.

Spălarea frecventă a mâinilor: Învățați-vă copiii să se spele frecvent pe mâini cu apă și săpun, mai ales după ce au fost la toaletă, după ce au jucat afară și înainte de a mânca.

Acoperirea gurii și a nasului: Învățați-vă copiii să-și acopere gura și nasul cu cotul sau cu o batistă de unică folosință atunci când tușesc sau strănută.

Evitați contactul cu cei bolnavi: Păstrați copiii bolnavi acasă de la școală sau grădiniță și evitați contactul cu alte persoane bolnave.

Curățați și dezinfectați suprafețele: Curățați și dezinfectați frecvent suprafețele comune, cum ar fi jucăriile, clanțele ușilor și blaturile de lucru.

Vezi si alte articole...