joi, ianuarie 16, 2025

Călin Georgescu livrează muniție propagandei lui Putin

Propaganda rusă a folosit declarațiile lui Călin...

Prognoza meteo, 15 ianuarie. Aerul polar îngheață România

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM)...

După Dr. Google, oamenii merg la Dr. IA

SCIENCE+După Dr. Google, oamenii merg la Dr. IA

Medicii și experții în medicină sunt îngrijorați de faptul că tot mai mulți oameni folosesc chat-urile de IA pentru a diagnostica boli.

„Deși chatboții cu modele lingvistice la scară largă, cum ar fi ChatGPT, pot rezolva diverse sarcini în cadrul examinărilor medicale și pot furniza rezultate care ar permite oamenilor să obțină informații medicale corecte, aceștia prezintă încă unele deficiențe semnificative”, a explicat partenerul nostru slovac Zive.sk.

Pranav Rajpurkar de la Universitatea Harvard, care a lucrat împreună cu o echipă de cercetători, a declarat că chatboții de IA se confruntă cu dificultăți semnificative în timpul simulării interviurilor cu pacienții, care reprezintă o parte esențială a diagnosticării în domeniul sănătății.

Citeşte şi: Alertă în Marea Baltică. Navă suspectată a flotei „fantomă” detectată lângă conducta Baltic Pipe

Această echipă de cercetători a dezvoltat sistemul CRAFT-MD, un model nou pentru evaluarea capacității de raționament clinic al inteligenței artificiale, care utilizează conversații simulate între pacient și medic. Sistemul se bazează pe aproximativ 2.000 de cazuri medicale diferite reale.

Rezultatele? „Experimentele au arătat că modelele IA – inclusiv modelele GPT-3.5 și GPT-4 de la OpenAI, Llama-2-7b de la Meta și Mistral-v2-7b – au avut rezultate semnificativ mai slabe la testele bazate pe conversații comparativ cu cele fundamentate pe diagnosticarea bolilor pe baza unor rezumate scrise. Aceasta înseamnă că inteligența artificială poate obține rezultate mult mai bune în diagnosticare dacă toate simptomele sunt enumerate, comparativ cu situația când trebuie să obțină singură informații despre acestea pe baza unui interviu (cu un pacient real)” , a subliniat Zive.sk.

Vezi si alte articole...