sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Forțele de securitate ruse îl îndeamnă pe Putin să escaladeze războiul din Ucraina. Elita rusă, „dezamăgită”

ExterneForțele de securitate ruse îl îndeamnă pe Putin să escaladeze războiul din Ucraina. Elita rusă, „dezamăgită”

Înalți oficiali ai securității și armatei ruse fac presiuni pentru o escaladare a ostilităților în Ucraina, opunându-se oricăror perspective de negocieri pentru pace, apreciază analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Pe de altă parte, elita rusă se simte dezamăgită că nu se întrevede niciun final al războiului, a relatat Meduza.

Analiștii ISW notează că forțele de securitate ruse consideră că este crucială escaladarea operațiunilor militare în Ucraina, socotind că este prioritară relativ la posibilă soluție negociată de încheiere a războiului.

Rușii recunosc că forțele lor nu obțin câștiguri teritoriale semnificative în raport cu pierderile de personal și echipamente. Totuși, comandamentul militar rusă continuă să sufere pierderi substanțiale de personal în schimbul unor progrese tactice, mai degrabă decât operaționale.

„Progresele medii zilnice ale Rusiei au încetinit cu aproximativ nouă kilometri pătrați în decembrie 2024, după trei luni consecutive de înmulțire a câștigurilor teritoriale și a intețirii pierderilor de personal în septembrie, octombrie și noiembrie 2024, iar comanda militară rusă ar putea fi mai puțin dispusă decât Putin să permită rate atât de mari de victime dacă ritmul de avans al forțelor ruse continuă să scadă”.

Cu toate acestea, oficialii rusi de securitate și militari nu sunt dispuși să folosească aceste pierderi drept argument pentru a pune capăt războiului. În schimb, ei îl îndeamnă pe Putin să intensifice efortul de război, propunând mobilizarea parțială, care eventual să permită inundarea câmpului de luptă cu trupe și echipamente suplimentare.

Elitele ruse și oficialii de securitate de rang înalt sunt frustrați de eforturile liderului rus Vladimir Putin de a duce un război la scară largă în Ucraina cu jumătăți de măsură și sunt din ce în ce mai preocupați de calendarul lui Putin în privința războiului. Oficialii ruși de rang înalt din cadrul securității securitate par să evalueze că Rusia trebuie să-și intensifice războiul în Ucraina, mai degrabă decât să pledeze pentru o rampă de ieșire prin negocieri.

Diagnosticul prezumtiv al acestora cu privire la principala problemă în purtarea războiului de către Rusia este inexact, ținând cont de faptul că eșecul Rusiei de a restabili manevra pe câmpul de luptă, și nu deficitul de forță de luptă, este probabil principalul factor responsabil de ritmul relativ lent de avans al Rusiei, apreciază ISW.

Portalul independent Meduza concluzionează că membrii de vârf ai securității Rusiei – ca și Putin însuși – nu sunt interesați de o soluție negociată și pașnică a războiului în viitorul apropiat.

Elita politică a Rusiei ar fi dorit o încheiere a războiului în 2024
Membrii elitei politice a Rusiei sunt „dezamăgiți” de maniera în care președintele rus Vladimir Putin a gestionat războiul din Ucraina și au sperat că acesta se va încheia în 2024, a relatat joi portalul Meduza.

Citând zece oficiali, inclusiv două surse apropiate administrației Putin și un senator, instituția de presă independentă rusă a relatat că starea economiei este unul dintre principalele motive de tensiune.

„Emoția primordială este dezamăgirea”, a declarat o sursă din guvernul rus pentru Meduza, adăugând: „Ne așteptam să se încheie războiul, ca luptele să ajungă la final. Oboseala este sentimentul predominant de multă vreme”.

„Ne-am săturat și să așteptăm. Pare că ne afundăm mai abitir cu fiecare zi. De asemenea, ne așteptam la un soi de ridicare a sancțiunilor în schimbul păcii. Acum, ei ne provoacă din ce în ce mai multă durere”, a adăugat sursa.

Surse citate de Meduza au spus, de asemenea, că perspectivele de pace s-au diminuat după ce Ucraina și-a lansat incursiunea la Kursk în august 2024, deși au adăugat că războiul s-ar fi putut prelungi oricum până în 2025.

„Președintelui îi place să lupte, este entuziasmant pentru el. De ce să te oprești la jumătatea drumului dacă poți să-i strângi cu ușa decisiv?” a spus unul.

Dar sursa a adăugat că există și frustrare în rândul oficialilor de rang înalt din securitate că Putin nu a luat măsuri pentru a pune Rusia cu totul în stare de război, precum lansarea unei alte runde de mobilizare.

„Impactul asupra societății ruse este devastator”, a declarat Harley Balzer, profesor emerit de guvernare și afaceri internaționale la Universitatea Georgetown.

„Din perspectiva Rusiei, (câștigarea războiului din Ucraina ) este cea mai mică problemă. Problema mai importantă este: va mai exista o țară viabilă după aceea?”

Vezi si alte articole...